Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare, in conditiile in care rata inflatiei a explodat mult prea mult pentru a putea fi readusa catre tinta de inflatie fara costuri exprimate in somaj, saracie sau in falimentul unor companii. Avertismentul este transmis de presedintele Comisiei economice din Senat, Florin Citu. Senatorul liberal considera ca stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, va aduce dereglari in economie, in conditiile in care cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva, adica din importuri.
„Deja rata inflatiei este mult prea mare pentru a o putea readuce catre tinta de inflatie fara costuri exprimate in somaj, saracie, falimentul unor companii. Romania va intra in criza economica in urmatoarea perioada. Ramane o singura intrebare: o sa fie o criza economica mai dureroasa decat cea din 2008-2011 sau la fel de dureroasa?”, sustine senatorul Florin Citu.
Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie, de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane de euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS. Motivul? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, sustine senatorul PNL Florin Citu.
„Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.
Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp”, a subliniat Florin Citu.
Cresterea economica, doar pe hartie?
Presedintele Comisiei economice din Senat mai arata ca, desi salariile nete nu au crescut foarte mult in 2017, puterea de cumparare a scazut de la o luna la alta, cheltuielile bugetare au crescut, iar cresterea economica se pare ca a existat doar pe hartie.
„Consumul a crescut ca urmare a unor promisiuni de creșteri salariale în sectorul public și al creșterii salariului minim pe economie. Minciuna constă în faptul că aceste creșteri salariale nu au fost niciodată corelate cu performanța. Astfel consumul finantat din aceste “cresteri” produce inevitabil inflatie- prea multi bani alearga dupa prea putine bunuri. Inevitabil au apărut două efecte imediate în economie cu implicații majore negative pe termen
mediu și lung. Primul, creșterile salariale “din pix” au creat în economie o cerere de bunuri și servicii artificială. Al doilea, impunerea de creșteri salariale fără corelare cu performanță a mai introdus ceva în economie. În 2017, România a fost campioană la creșterea costului cu forța de muncă (sursa Eurostat). Deși salariile nete nu au crescut foarte mult în 2017, puterea de cumparare a scazut de la o luna la alta, cheltuielile bugetare au crescut, iar creșterea economică se pare că a existat doar pe hârtie”, mai sustine Florin Citu.
Rata inflatiei a explodat- creste gradul de saracie!
Presedintele Comisiei economice din Senat sustine ca a avertizat inca din 2015 ca deficitele mari (bugetare si comerciale) produc doar inflatie, fenomen amplificat intr-o economie rigida, fara investitii si din care forta de munca pleaca la fel de repede ca dintr-o zona de razboi.
„In martie rata inflatiei a ajuns la 5% (estimarea facuta de mine in raport era de 5.2%. Am avertizat inca din 2015, deficitele mari (bugetare si comerciale) produc DOAR inflatie. Mai ales intr-o economie rigida, fara investitii si din care forta de munca pleaca la fel de repede ca dintr-o zona de razboi. In ciuda tuturor populismelor copiate de Dragnea de la prietenii lui comunisti din America Latina, romanii au preferat sa munceasca in orice alta tara doar in Romania nu. Asta este realitatea si nimic nu o poate infirma”, sustine Citu.
In opinia senatorului liberal, Banca Nationala a gresit atunci cand a pastrat dobanda de politica monetara de 2,5% si la fel greseste lasand prea multa lichiditate in piata incat dobanda este sub dobanda de politica monetara.
„Rata inflatiei de 5% arata ca BNR, din punctul meu de vedere, a gresit atunci cand a pastrat dobanda de politica monetara la 2.25%. Dar si mai mult BNR, tot din punctul meu de vedere, greseste cand lasa asa de multa lichiditate in piata incat dobanda din piata este sub dobanda de politica monetara. In aceste conditii nu este de mirare ca dobanzile la depozite platite de banci nu cresc. Prea multi bani pe piata si prea putine proiecte care merita finantate (sau prea riscante in comparatie cu proiecte similare din alte tari)”, mai sustine liberalul.
Ce inseamna rata inflatiei de 5%?
„Apar din nou presiuni din partea angajatilor pe angajatori pentru cresterea salariilor. Intram in spirala inflationista in care salariile “alearga” dupa preturi. Salarii mari inseamna costuri mai mari si implicit preturi mai mari. Si totul se repeta pana cand ori BNR zice stop si creste dobanda de politica monetara peste rata inflatiei sau economia intra in criza si recesiune. In acest moment nu exista alta “solutie”. Este de preferat ca BNR sa arate ca este o institutie independenta si sa actioneze rapid.
Totodata, Florin Citu apreciaza ca „moneda nationala continua deprecierea, “sustinuta” de deficitul comercial in crestere si dezinteresul investitorilor straini pentru o tara condusa spre dictatura Dragnea si gasca lui din Teleorman”.
„Dobanzile determinate de piata cresc rapid, in special la termene de peste 6 luni. Cresc dobanzile la care se imprumuta statul (implicit cresc taxele), persoanele fizice si companiile (cresc costurile). Cresterea dobanzilor pentru persoane fizice inseamana venituri mai mici si impreuna cu inflatia inseamna bani mai putini si cu putere de cumparare mai mica. Pentru companii cresterea dobanzilor inseamna costuri mai mari. Aceste costuri se vor vedea imediat in preturi, daca mai piata suporta acest lucru, sau in marje de profit mai mici. Daca se vad in marje de profit mai mici inseamna venituri la buget din impozit pe profit mai putini, deificit bugetar mai mare, dar mai ales SCADEREA investitiilor”, completeaza Florin Citu.
Ne-am intors intr-un an in anii ’80
Presedintele Comisiei economice din Senat mai sustine ca Romania s-a intors intr-un an in anii ’80 cand tot ce insemna antreprenoriat si sector privat era infierat cu mandrie proletara.
„Deficitele mari, bugetare si comerciale, intotdeauna vor duce la inflatie galopanta, deprecierea monedei nationale, saracie, somaj, dobanzi mari, recesiune intr-o economie rigida, fara forta de munca, mega-birocratizata si controlata excesiv de stat. Ne-am intors intr-un an in anii ’80 cand tot ce insemna antreprenoriat si sector privat era infierat cu mandrie proletara chiar de unii care astazi ne conduc”, sustine Citu.
Concluzie: Romania va intra in criza economica
Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare, iar intrebarea care se pune este daca va fi mai dura decat criza din 2008.
„Deja rata inflatiei este mult prea mare pentru a o putea readuce catre tinta de inflatie fara costuri exprimate in somaj, saracie, falimentul unor companii. Romania va intra in criza economica in urmatoarea perioada.
Ramane o singura intrebare: o sa fie o criza economcia mai dureroasa decat ce din 2008-2011 sau la fel de dureroasa? Am avertizat din 2017 ca rata inflatiei va exploda sub dictatura Dragnea. Si nu este inca nivelul maxim”, a conchis Florin Citu.