Florin Citu cauta solutii pentru ca Romania sa nu se mai confrunte pe viitor cu blocaje in privinta vaccinarii populatiei. Premierul Romaniei s-a exprimat sambata pe seama acestui subiect intr-o declaratie oferita presei dupa ce a primit doza de rapel a vaccinului impotriva COVID-19, la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Citu a afirmat ca Institutul National de Cercetare Cantacuzino se pregateste sa produca vaccinul anti-Covid in Romania, cea mai buna solutie pentru ca tara noastra sa-si asigure stocurile necesare pentru vaccinarea populatiei.
I s-a cerut premierului un punct de vedere si in privinta achizitionarii vaccinului rusesc Sputnik V. Seful Guvernului a exclus varianta achizitiei de vaccinuri din Rusia sau China chiar daca Ungaria, tara UE, a stabilit deja un acord cu Rusia pentru pentru a lua doua milioane de doze de vaccin Sputnik V.
„Nu, Romania a avut o comunicare cu Comisia Europeana. Vom incerca sa producem vaccinul in Romania, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, in urma unei intrebari adresate de Comisia Europeana, si ne-am aratat disponibilitatea de a produce vaccinul in Romania. Asta este calea pe care mergem noi”.
Intrebat cand va incepe statul roman sa produca serul, Florin Citu a raspuns: „Am inceput discutiile. Am spus ca avem capacitatea. Asteptam raspunsul Comisiei Europene in acest sens”.
Liderii din Franta, Germania si Comisia Europeana sunt printre oficialii europeni de rang inalt care lasa deschis drumul aprobarii vaccinului Sputnik V produs de Rusia.
Ungaria este prima tara UE care a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V impotriva COVID-19. Statul a optat pentru achizitionarea de vaccinuri din Rusia si China pentru a accelera campania de vaccinare.
In pofida numeroaselor critici cu privire la lansarea timpurie, vaccinul rusesc Sputnik V s-a dovedit a avea o eficienta de 91,6% impotriva imbolnavirii cu Covid-19.