10.3 C
România
17 octombrie 2021
Romania vrea sa se implice activ in gasirea unor solutii pentru rezolvarea crizei migrantilor
Breaking News

Romania vrea sa se implice activ in gasirea unor solutii pentru rezolvarea crizei migrantilor

Criza migraţiei testează ”până la limită” Uniunea Europeană, iar cel mai important aspect al abordării acestei probleme este protecţia graniţelor externe ale spațiului comunitar, spune la București preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de RFI. In acelasi timp, presedintele roman Klaus Iohannis declara ca România doreşte să se implice activ în găsirea unor soluţii pentru rezolvarea crizei migranților.

”Criza migraţiei, cu care ne confruntăm acum, ne testează uniunea până la limită. În această săptămână, îmi doresc ca liderii să se angajeze într-o discuţie sinceră cu privire la locul unde ne aflăm pe toate elementele de strategie. Cea mai importantă este protecţia frontierelor noastre externe, pentru a controla afluxul de migranţi. Similar, trebuie să accelerăm revenirea migranţilor din motive economice”, a spus Tusk, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Donald Tusk a spus că asistenţa umanitară la adresa vecinilor Siriei trebuie crescută şi că trebuie asigurată funcţionalitatea acordului UE-Turcia pe aceasă temă.

”Trebuie să creştem asistenţa umanitară la adresa ţărilor vecine Siriei, trebuie să ne asigurăm că acordul nostru cu Turcia funcţionează şi duce la o scădere semnificativă a numărului de sosiri, ceva ce încă aşteptăm să se întâmple. Trebuie să ne ocupăm urgent de situaţia umanitară a migranţilor din Grecia şi a celor de pe ruta Balcanilor de Vest. Prin urmare, mă tem că avem foarte mult de lucru”, a mai declarat Tusk.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România doreşte să se implice activ în găsirea unor soluţii pentru rezolvarea crizei şi că accentul trebuie pus pe implementarea deciziilor deja luate.

”Am subliniat, în acest context, că România doreşte să contribuie în mod constructiv la găsirea de soluţii pentru această criză. Ne menţinem poziţia potrivit căreia trebuie abordate cauzele profunde şi nu doar combătute efectele. Accentul trebuie pus pe implementarea deciziilor deja luate la nivel european pentru combaterea migraţiei ilegale, pe protejarea eficientă a graniţelor externe ale Uniunii Europene, dar şi pe cooperarea cu statele de origine şi de tranzit”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El şi-a exprimat speranţa, în timpul discuţiilor cu Tusk, că statele membre vor depune toate eforturile necesare pentru păstrarea spaţiului Schengen.

”În ciuda contextului actual, care a determinat anumite state membre să reintroducă controalele la graniţele interne Schengen, sperăm că acestea vor fi temporare şi excepţionale, astfel încât să nu fie afectată libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Sunday Times: Romania a preluat oficial presedintia UE, dar maestrul papusar nu a fost vazut

Cristiana Petrariu Bota

ANAF are o noua conducere, care promite reducerea numarului de declaratii fiscale si informatizarea sistemului

Cristiana Petrariu Bota

Acordul Brexit a fost respins categoric de Parlamentul din Marea Britanie, se cere demisia premierului Theresa May

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult