15.3 C
România
18 septembrie 2021
“Romanians take the streets”, o expozitie de fotografie care poate fi vazuta zilele acestea la Parlamentul European de la Bruxelles
Life

“Romanians take the streets”, o expozitie de fotografie care poate fi vazuta zilele acestea la Parlamentul European de la Bruxelles

“Romanians take the streets”, care reflecta protestele din Romania, este expoziția de fotografie care poate fi văzută în aceste zile în Parlamentul European la Bruxelles. Organizată de doi deputați europeni, Monica Macovei și Sven Giegold, expoziția reunește fotografiile realizate exact acum un an de diferiți artiști ca Adrian Câtu, Andreea Retinschi, Mihuț Savu, Dan Mihai Bălănescu și altii. Vernisajul expoziției a avut loc în 30 ianuarie, informeaza RFI.

“Acela a fost un moment absolut magic pentru mine pentru că mă uitam la toată masa aceea de oameni, mă uitam la câta mica părea clădirea Guvernului și-mi dădeam seama de cât de mare este forța colectivă a oamenilor”.

Aceste cuvinte îi aparțin lui Adrian Câtu, autorul unora din acele fotografii aeriene care au făcut înconjurul lumii.

Sunt fotografiile care au surprins de sus aprinderea lanternelor telefoanelor mobile. Momentul era februarie 2017. Piața era plină de oameni iar impresia mărturisită a fotografului a fost aceea că Guvernul este înghițit de mulțime.

Aceste fotografii ca și portretele realizate de Andreea Retinschi și de altii sunt expuse acum pentru câteva zile în Parlamentul European.

Aici, exact la un an de la evenimente, se încearcă prin această expoziție o informare a europenilor despre lupta cetățenilor români împotriva corupției.

Prezent și el la acest vernisaj, Radu Vancu, reprezentant al comunității „Vă vedem din Sibiu” ne explica cum înțelege el aceasta informare a Europei si cât de importante sunt acțiunile cetățenilor pentru imaginea României.

“Nouă românilor ne place sa spunem despre noi că nu suntem consecvenți (…) , dar iată că aceste revolte ne-au demonstrat contrariul”, spunea el si adăuga cum opinia publică internațională și-a schimbat opinia cu privire la români în urma protestelor.

Astăzi, pe esplanada Parlamentului European, sibienii preiau idea Agorei cetățenești de la Sibiu, ne explica Smaranda Bălan de la același Va Vedem din Sibiu.

“Rolul nostru este si unul educațional, spunea ea, ca și de a crea repere în societate – repere de civism și de bună practică a societății civile în raport cu ce se întâmpla la nivel politic”.

Vernisajul expoziției a adunat diferiți români din instituțiile europene și grupuri civice, câțiva deputați europeni, tot români și câțiva curioși. Sentimentul exportării la Bruxelles a acestui strigăt pentru lumină din România este acela de început de deznădejde. Pare că orice efort românesc rămâne limitat si puțin cunoscut.

Dar fotografiile, frumoase, grăitoare și cu mult mai explicite decât orice discurs, rămân expuse câtva timp într-una din zonele foarte aglomerate ale Parlamentului European unde artiștii sunt și ei prezenți pentru a oferi orice explicații.

Foto: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Dancing With The Stars la Pro TV. Show-ul de dans le readuce in prim-plan pe Andreea Marin si Mihaela Radulescu

Cristiana Petrariu Bota

MPFM SEZON 4. Andreea Mantea: Cine a zis ca este usor sa fii gravida?

Delia Ion

Cum renuntam la fumat? Tigara nu este doar tutun si hartie, ci un intreg cocktail de substante chimice

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult