-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
ROAMING GRATUIT UE
Social

Romanii au de azi la dispozitie roaming gratuit in spatiul Uniunii Europene si in Spatiul Economic European

Romanii vor scapa de azi de costurile exagerate la apelurile telefonice efectuate in spatiul Uniunii Europene si in Spatiul Economic European. Incepand din 15 iunie, minute vorvite dar si mesajele scrise pe telefon vor fi taxate ca „minute nationale incluse”.

Asadar acestea vor fi gratuite in parametri e care ii permite abonamentul disponibil urmand ca apelurile si sms-urile sa fie tarifate doar dupa epuizarea limitelor contractuale, ca un apel in afara propriei retele, insa in limitele unei utilizari rezonabile.

Este sistemul de arifare european „roam like at home” menit sa-i protejeze pe utilizatori de facturile costisitoare atunci cand utilizau roamingul. Sunt vizate tarile Uniunii Europene dar si tari precum Islanda, Norvegia si Liechtenstein (SSE).

Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie 2017, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clientii existenti nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.

Cum se tarifeaza consumul in roaming in UE/SEE:

1. Apelurile si SMS-urile. incepand cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele. Apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.
2. Internet – datele (MB/GB). Ca regula generala, datele (MB/GB) consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.

Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (MB/GB) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA.

Potrivit Autorititii Nationale de Reglementare in domeniul Comunicatiilor (ANCOM), furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. „in prezent, ANCOM analizeaza o astfel de cerere depusa de operatorul RCS&RDS SA, urmand sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata furnizorului”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de autoritate.

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei (de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming), orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu. Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:

– daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
– daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ, atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
– daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
– daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

Stiri pe aceeasi tema

Accident rutier cu romani in Austria, Ambasada Romaniei la Viena s-asesizat in regim de urgenta

Ioana Badulescu

Europa de Est isi vrea muncitorii inapoi. Criza de forta de munca risca sa afecteze economiile din regiune

Ioana Badulescu

A murit Mario Sorin Vasilescu, unul dintre cei mai importanti profesori de yoga

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult