11.3 C
România
25 februarie 2021
Romanii din Diaspora au la dispozitie 441 de sectii de votare pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum
Alegeri Politica

Romanii din Diaspora au la dispozitie 441 de sectii de votare pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum

Romanii din Diaspora au la dispozitie 441 de sectii de votare pentru europarlamentarele si pentru referendumul de duminica. Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franta (17), Austria (9), Belgia (8). 

Pentru a-si exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina un act de identitate romanesc valabil: pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, pasaport simplu, pasaport simplu temporar, carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate.

Pot vota cei care au resedinta, domiciliul sau se afla ca turisti in strainatate. In afara Romaniei, nu poate fi folosita urna mobila. Vor exista urne de vot distincte pentru fiecare scrutin.

Sectiile de vot se deschid la 7:00, ora locala, si se inchid la 21:00, ora locala. Alegatorii care la ora 21:00 se afla in localul sectiei de vot pot sa-si exercite dreptul de vot.

Ultima ora: ROMANIA ALEGE! Prezenta la vot la alegerile europarlamentare si la referendumul pentru justitie

Pentru evitarea votului multiplu si a altor fraude electorale, se foloseste Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Cei care s-au inscris pe listele statului european in care locuiesc, dar nu vor vota acolo, vor completa o declaratie pe proprie raspundere. Lista sectiilor de votare poate fi consultata pe site-ul MAE.

La europarlamentare, romanii au de ales intre 13 partide si trei candidati independenti. La referendum, cetatenii vor trebui sa raspunda prin DA sau NU la urmatoarele intrebari:

1. Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?

Stiri pe aceeasi tema

Pozitia Romaniei la Bruxelles in criza refugiatilor

Cristiana Petrariu Bota

Precizari dupa ce Administratia Prezidentiala a trimis decretul de desemnare a premierului Dancila cu o greseala

Ioana Badulescu

Premierul Dancila si Liviu Dragnea au transmis mesaje, la 29 de ani de la Revolutie, in care vorbesc despre „o Romanie in care abuzurile nu isi au locul”

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult