Una dintre principalele nemultumiri ale britanicilor, speculate de noul guvern de la Londra pentru a justifica referendumul privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, a fost discrepanta dintre sumele de care imigrantii beneficiaza in calitate de ajutoare sociale si sumele cu care acestia contribuie la bugetul tarii.
Cifrele oficiale demonstreaza insa ca acest lucru este doar un pretext, in conditiile in care dintre cele 5 milioane de persoane care solicita ajutoare sociale, doar 114.000 sunt venite din celelalte tari ale Uniunii Europene.
In ciuda opiniei majoritare, romanii care locuiesc in Marea Britanie sunt printre cei solicita cel mai putin ajutoare sociale din partea statului britanic. Asta si pentru ca multi dintre romanii care ar putea accesa asa-numitele „benefits” nu cunosc legile si conditiile de acordare.
Marea Britanie ofera ajutoare sociale pentru someri, pentru cei care nu reusesc sa acopere costurile inchirierii unei locuinte, dar si pentru adultii care au copii si inregistreaza venituri prea mici. Sumele oferite ca ajutoare sociale difera de la caz la caz, dar pornesc de la 80 de lire si pot ajunge pana la 500 lire pe saptamana.