Breaking News

Romanii din Marea Britanie nu-si cunosc drepturile, desi fac muncile cele mai dificile – Ben Judah, jurnalist britanic

„Românii din Londra nu-și cunosc drepturile”, considera jurnalistul britanic Ben Judah in cartea care consacră un capitol intreg românilor din Londra. Jurnalistul Petru Clej prezinta concluziile lui Ben Judah intr-un articol publicat pe pagina online a RFI. „Comunitatea românească din Londra este una dintre cele care cresc cel mai rapid, românii fac aici unele dintre muncile cele mai dificile, dar nu-și cunosc drepturile”, este concluzia la care ajunge jurnalistul britanic Ben Judah, autorul unei cărți despre imigranții din capitala britanică.

Cartea are un întreg capitol (circa o cincime din totalul paginilor) consacrat românilor, prezenți în număr în continuă creștere în cel mai mare oraș din Uniunea Europeană. Lansarea cărții a avut loc în estul Londrei, într-o clădire care acum 100 de ani era sinagogă, iar acum este Muzeul Imigrației și Diversității – un loc extrem de potrivit pentru un astfel de eveniment.

Ben Judah a petrecut săptămâni întregi trăind printre românii din Londra și a sesizat exploatarea la care sunt supuși mulți dintre acești oameni.

„Am constatat că foarte mulți nu cunosc nimic despre salariul minim legal și nu știu că sunt plătiți mai puțin decât ar trebui. Mulți alții nu au habar despre regulile privind supra-aglomerarea locativă, nu-și dau seama că sunt jecmăniți în condițiile în care locuiesc claie peste grămadă. Este foarte important ca atunci când oamenii vor să vină la Londra să-și cunoască drepturile, ei ar trebui să știe cât e salariul pe oră și cât ar trebui să ceară pentru munca lor” , mi-a declarat Ben Judah la lansarea cărții sale.

Iti recomandam si: ROMAN PRINTRE STRAINI. Cine esti tu si cu ce ganduri ai plecat la munca in strainatate?

Migratia romanilor in Marea Britanie atinge cifre record. Suntem pe locul 3, dupa indieni si chinezi

Jurnalistul britanic s-a supus unor experiențe extrem de inconfortabile pentru a se putea pune în pielea migranților români care iau în piept viața uneori incredibil de dură din capitala britanică.

„Cred că unul din cele mai memorabile momente din experiența mea cu românii au fost nopțile petrecute dormind în tunelurile de sub Hyde Park Corner din centrul Londrei, când îi auzeam pe romi exprimându-și temerile față de vagabonzii englezi, care stăteau tolăniți prin apropiere bând alcol sau luând droguri”, spune Ben Judah

„Altă experiență memorabilă a fost când am dormit într-un refugiu unde muncitori români dormeau câte doi într-un pat și care plecau dis de dimineață în căutare de lucru ilegal la colțul străzii. Am fost șocat de faptul că nu aveau idee de faptul că ar fi putut lucra în condiții mai bune și altul era perseverența în credința lor că își pot crea un viitor în Marea Britanie”, adaugă el.

„Am crezut că eram român”

Ben Judah, în vârstă de 27 de ani, este specializat în Europa de est și a publicat o carte despre Rusia care a atras nemulțumirea regimului Putin.

Ultima sa carte a despre Londra și imigranții a beneficiat de cronici foarte favorabile în marile cotidiane naționale, care au elogiat modul original de tratare a acesti subiect de mare actualitate.

Tatăl său, cunoscutul jurnalist Tim Judah, a fost unul dintre oamenii de presă occidentali care au relatat consistent despre România și chiar a locuit acolo mai mult timp la începutul anilor ’90, ceea ce, spune Ben Judah, a avut în mod inevitabil o influență asupra sa.

Te-ar putea interesa si: Modelul suedez poate scoate Romania din criza. Politicieni fara privilegii, fara imunitate si transparenta desavarsita in cheltuirea banilor publici

Programul de 6 ore de munca i-ar face pe romani mai fericiti

„Am multe amintiri din perioada aceea din România. M-am născut la Londra, dar nu am amintiri din copilărie de aici. Primele mele amintiri sunt din București, îmi reamintesc un dric care trecea pe stradă cu un mort. Îmi aduc aminte de romii care cântau cu vocea lor nazală. Îmi aduc aminte de atmosfera sumbră a apartamentelor din perioada post comunistă. Îmi amitesc de desenele animate bulgărești difuzate de televiziunea română. Am crezut că eram român, până mama m-a informat că cetățenia nu este dată de țara în care locuiești, ci este cea a țării din care provine familia ta. Poate că eu aveam dreptate și ea nu, văzând ce s-a întâmplat”, spune tânărul jurnalist britanic.

Ben Judah încheie pe o notă optimistă, cu privire la viitorul românilor în capitala britanică.

„Eu cred că în 20 – 25 de ani vor fi destui deputați cu nume poloneze sau românești și bănuiesc că vor reprezenta cu precădere Partidul Conservator. De ce? Admirația pentru Margaret Thatcher, atitudinea față de comunism, sentimentul că au construit ceva cu propriile mâini, neîncrederea în sindicate”, spune Ben Judah.

„Și în viitor românii vor povesti cum părinții lor au descins la terminalul de autocare Victoria Station, care va deveni peste 25 – 30 de ani un loc mitic, un fel de Insulă Ellis, ca cea de la New York, a marii emigrații est europene”, încheie el.

Articole asemănătoare

Mihai Chirica este candidatul PNL la Primaria Iasi, conform deciziei luate prin vot de Biroul Politic

Lucy Ionesco

NOBEL 2016. Trei oameni de stiinta britanici au obtinut premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperiri in materia cuantica

Delia Ion

Profesorul Samuel Paty, omagiat de Franta la Universitatea Sorbona. Presedintele Macron l-a decorat post-mortem cu Legiunea de Onoare

Lucy Ionesco