Ce va fi cu romanii din Marea Britanie? Vor putea locui si munci in continuare in Regat?
Externe

Romanii din Marea Britanie vs incertitudinea Brexit

Romanii continua sa vina in Marea Britanie, in ciuda incertitudinii generate de Brexit. Datele oficiale publicate de Oficiul National de Statistica (ONS) arata ca numarul lucratorilor romani si bulgari aflati pe teritoriul Marii Britanii a fost in crestere, la sfarsitul anului 2016, in timp ce numarul lucratorilor din celalalte state ale Uniunii Europene a inregistrat o scadere, potrivit RFI.

Daca romanii au venit in numar tot mai mare in Regatul Unit, cetatenii celorlalte state europene nu s-au inghesuit sa mai vina pe teritoriu britanic, acesta fiind unul dintre primele semne ca aproapiata declansare a iesirii Regatului Unit din UE a inceput sa-si faca efectul.

Potrivit datelor oficiale publicate de Oficiul National de Statistica (ONS) numarul romanilor si bulgarilor (grupul A2, Romania si Bulgaria, tari care au aderat a UE la 1 ianuarie 2007) care lucrau in Regatul Unit in perioada octombrie – decembrie 2016 s-a ridicat la 305 mii, fata de 279 de mii in perioada iulie – septembrie a aceluiasi an (o crestere de 9,3%) si 215 mii in perioada corespunzatoare a anului 2015 (+41,9%).

Vezi si: Angajatorii din Marea Britanie, ingrijorati ca angajatii din UE vor pleca din tara in acest an

Numarul actual al lucratorilor romani si bulgari din Marea Britanie este de peste doua ori mai mare fata de cel din perioada de trei luni de dupa deschiderea totala la 1 ianuarie 2014 a pietei muncii pentru cetatenii celor doua state (146 mii) si de peste 10 ori mai mare decat cel inregistrat imediat dupa aderarea celor doua state la UE la 1 ianuarie 2007 (29 mii).

Romanii si bulgarii nu sunt evidentiati separat in aceasta statistica, dar la cea mai recenta estimare a ONS cu privire la numarul total al cetatenilor celor doua state pe teritoriul Regatului Unit pe intregul an 2015 numarul a fost de 233 mii si respectiv 66 mii, deci un raport de 3,5 la 1 romani fata de bulgari.

Potrivit RFI, numarul lucratorilor din UE (neajustat sezonier) a scazut de la 2,354 milioane in iulie – septembrie 2016 la 2,304 milioane in octombrie – decembrie 2016 (-2,1%).

Incertitudinea Brexit

Cea mai pronuntata scadere este la tarile A8 (fostele state comuniste aderate la UE la 1 mai 2004, printre care Polonia), numarul lucratorilor din aceste state scazand de la 1,077 milioane la 1,031 milioane (-4,3%).

Pe ansamblu Regatului Unit numarul celor care lucrau a ajuns la un nivel record – 31,916 milioane (la o populatie de circa 65 milioane), dintre care 26,369 milioane cetateni britanici si 5,543 milioane cetateni straini.

Dar in timp ce numarul britanicilor in campul muncii a scazut cu circa 100 de mii in ultimul an, numarul strainilor (inclusiv cei din afara UE) care lucreaza in Regatul Unit a crescut cu peste 400 de mii in aceeasi perioada.

Asupra statutului cetatenilor UE aflati in Marea Britanie planeaza dubiul in perspectiva iesirii tarii din Uniune. Recent, Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat un proiect de lege care permite prim ministrului Theresa May sa declanseze iesirea din UE prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Camera Comunelor a respins in acelasi timp un amendament care cerea garantarea statutului cetatenilor UE din Marea Britanie la momentul iesirii din UE, iar luni proiectul va intra in dezbaterea Camerei Lorzilor.

Dupa probabila adoptare si promulgare a proiectului de lege de catre Regina Elisabeta a II-a, premierul May va putea invoca articolul 50, probabil pana la sfarsitul lui martie, asa cum a promis in octombrie anul trecut, declansand o perioada de doi ani de negocieri cu UE care se incheie cu incetarea statutului de membru al Uniunii.

Premierul May a refuzat constant sa accepte garantarea statutului cetatenilor UE din Marea Britanie atat timp cat nu este garantat statutul cetatenilor britanici din celelalte state UE.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia va organiza cele mai importante manevre militare din 1981 pana azi, cu o mie de avioane de lupta, 36.000 de vehicule militare si 300.000 de soldati

Ioana Badulescu

Viktor Orban declara conflict deschis Romaniei: Avem un punct nevralgic. Maghiarii nu au ce sa celebreze pe 1 decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Belgia are nivel maxim de alerta terorista, metroul din Bruxelles a fos inchis

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult