Romanii din strainatate vor putea vota timp de trei zile. Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ privind Codul electoral care prevede ca votul in strainatate sa se desfasoare pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sambata si duminica, iar alegatorii care au stat la coada pana la ora 21.00, cand se inchid sectiile de vot, sa poata vota pana la ora 00.00. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, votul final ar putea avea loc miercuri.
Propunerea legislativa a fost adoptata, in procedura de urgenta cu 75 de voturi pentru, 0 impotriva si 9 abtineri. Mai mult, legislatia a fost completata, astfel incat alegatorii care vor fi prezenti la coada la inchiderea sectiei de vot, respectiv ora 21:00, sa poata vota pana la ora 23.59.
Initial, proiectul pentru modificarea Codului electoral a picat la vot, deoarece este o lege organica si avea nevoie, pentru a trece, de 50% plus 1 din voturi, adica 69 de voturi. A avut insa doar 68 de voturi pentru si 15 abtineri.
Votul a fost ulterior reluat si a trecut cu 75 de voturi pentru si 9 abtineri. Prin modificarile la Codul electoral, alesii vor sa prelungeasca perioada in care romanii din strainatate pot vota si sa introduca votul prin corespondenta si la alegerile prezidentiale.
Astfel, la ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot. Alegatorii aflati in situatiile prevazute pot vota pana cel mult la ora 23:59”, potrivit modificarii aduse articolului 46 din Legea 334/2006.
O alta modificare vizeaza introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale. Documentul introduce si obligatia Ministerului de Externe de a solicita date despre numarul romanilor din Diaspora.
Senatul a adoptat proiectul legislativ, in procedura de urgenta, in calitate de prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.