Romanii din Ucraina au parte de o veste proasta. Legea care permitea folosirea limbii romane a fost declarata neconstitutionala
Externe

Romanii din Ucraina au parte de o veste proasta. Legea care permitea folosirea limbii romane a fost declarata neconstitutionala

Veste proasta pentru romanii din Ucraina. Legea care ar fi permis folosirea limbii romane ca limba regionala, a fost respinsa de Curtea Constitutionala de la Kiev ca fiind neconstitutionala. Institutia ucraineana a adoptat o hotarare referitoare la Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, numita, dupa autori, si legea „Kivalov-Kolesnicenko”.

Decizia Curtii Constitutionale de la Kiev prevede ca legea, care ar fi permis dreptul de utilizare a limbilor regionale in zone cu o populatie minoritara mai mare de 10 la suta, este considerata neconstitutionala.

Legea adoptata in 2012, in perioada Presedintelui Viktor Ianukovici, a fost declarata neconstitutionala dupa o sesizare depusa de 52 de parlamentari ucraineni.

Agentia BucPress mentioneaza ca mai multe localitati cu o populatie majoritar romaneasca, dar si unele raioane din Ucraina, in baza Legii „Kolesnicenko-Kivalov” au adoptat hotarari de recunoastere a limbii romane ca limba regionala pe langa cea ucraineana, deoarece legea amintita permitea minoritatilor nationale sa utilizeze limba materna inclusiv in dialogul cu autoritatile locale.

Miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat” nu este constitutionala.

Prin aceasta decizie a Curtii Constitutionale din Ucraina etnicii romani, dar si alte minoritati, raman fara o baza legislativa temeinica, care sa le asigure libera functionare a limbii materne in zonele locuite compact de ei. Aceasta, mai ales in contextul adoptarii Legii Educatiei, introducerii unor cote lingvistice la TV si radio si absentei unei conceptii de alternativa referitoare la statutul limbilor minoritatilor in regiuni.

Stiri pe aceeasi tema

Summit istoric la Singapore intre Donald Trump si Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord a sosit pe aeroportul Changi la bordul unei aeronave Air China

Ioana Badulescu

Ryanair nu va anula zborurile catre si dinspre Marea Britanie, in pofida noilor reguli impuse de Guvernul de la Londra

Cristiana Petrariu Bota

Apelul tinerilor rusi catre Europa: Hai mai intai sa salvam lumea si apoi te poti juca cu sanctiunile cat vrei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult