12 C
România
28 septembrie 2021
Romanii din Ucraina au parte de o veste proasta. Legea care permitea folosirea limbii romane a fost declarata neconstitutionala
Externe

Romanii din Ucraina au parte de o veste proasta. Legea care permitea folosirea limbii romane a fost declarata neconstitutionala

Veste proasta pentru romanii din Ucraina. Legea care ar fi permis folosirea limbii romane ca limba regionala, a fost respinsa de Curtea Constitutionala de la Kiev ca fiind neconstitutionala. Institutia ucraineana a adoptat o hotarare referitoare la Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, numita, dupa autori, si legea „Kivalov-Kolesnicenko”.

Decizia Curtii Constitutionale de la Kiev prevede ca legea, care ar fi permis dreptul de utilizare a limbilor regionale in zone cu o populatie minoritara mai mare de 10 la suta, este considerata neconstitutionala.

Legea adoptata in 2012, in perioada Presedintelui Viktor Ianukovici, a fost declarata neconstitutionala dupa o sesizare depusa de 52 de parlamentari ucraineni.

Agentia BucPress mentioneaza ca mai multe localitati cu o populatie majoritar romaneasca, dar si unele raioane din Ucraina, in baza Legii „Kolesnicenko-Kivalov” au adoptat hotarari de recunoastere a limbii romane ca limba regionala pe langa cea ucraineana, deoarece legea amintita permitea minoritatilor nationale sa utilizeze limba materna inclusiv in dialogul cu autoritatile locale.

Miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat” nu este constitutionala.

Prin aceasta decizie a Curtii Constitutionale din Ucraina etnicii romani, dar si alte minoritati, raman fara o baza legislativa temeinica, care sa le asigure libera functionare a limbii materne in zonele locuite compact de ei. Aceasta, mai ales in contextul adoptarii Legii Educatiei, introducerii unor cote lingvistice la TV si radio si absentei unei conceptii de alternativa referitoare la statutul limbilor minoritatilor in regiuni.

Stiri pe aceeasi tema

De la 1 iunie, cetatenii romani se pot stabili fara restrictii in Elvetia

Ioana Badulescu

Forumul Economic Mondial de la Davos. Le Temps: Companiile care domina lumea inovarii imping consumul la limita dependentei de produsele lor

Ioana Badulescu

Finlanda ofera o renta viagera de 600 de dolari pe luna in cadrul unui experiment privind asistenta sociala

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult