Externe

Romanii nu vor mai putea intra in Marea Britanie cu buletinul, potrivit “The Border Operating Model”

Romanii nu vor mai putea intra in Marea Britanie cu buletinul, incepand din toamna anului viitor. Guvernul britanic a anuntat, ieri, ca intrarea calatorilor din Uniunea Europeana pe teritoriul Marii Britanii se va face doar pe baza pasaportului, incepand cu luna octombrie 2021, informeaza BBC.

De precizat ca peste 600.000 de romani au aplicat pe platforma EU Settlement Scheme – EUSS pentru noul statut de rezident in Marea Britanie, date centralizate de UK Home Office pana la data de 30 iunie. Acordarea statutului de pre-settled sau settled status nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de sedere, ci reprezinta doar o inregistrare electronica in datele Ministerului de Intern al Marii Britanii.

Cetatenii UE nu vor mai putea intra cu buletinul in UK

Potrivit Guvernului britanic, intrarea calatorilor din Uniunea Europeana pe teritoriul Marii Britanii se va face doar pe baza pasaportului. Noua cerinta va fi valabila si pentru calatorii veniti din Elvetia, Islanda, Norvegia si Liechtenstein, tari non-membre ale UE, potrivit documentului “The Border Operating Model”, publicat in luna iulie si actualizat joi de guvernul de la Londra.

″Atunci cand se va incheia perioada de tranzitie, vom avea controlul frontierelor noastre si vom introduce noul nostru sistem de imigratie pe baza de puncte, mai ferm si mai corect. Abordarea noastra clara si corecta va trata in mod egal oameni din orice parte a lumii. Retragerea graduala a folosirii cartilor de identitate la frontiera, care sunt unele dintre documentele cel mai putin sigure, este o etapa importanta in a ne face mai sigure frontierele″⁣, a explicat ministrul britanic de interne Priti Patel.

Regatul Unit a parasit oficial Uniunea Europeana la 31 ianuarie, dar se afla intr-o perioada de tranzitie in vigoare pana finalul anului, timp in care va continua sa aplice normele europene.

Tara este decisa sa paraseasca piata interna si uniunea vamala ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2021, dar inca nu a incheiat un nou acord comercial cu blocul comunitar. In absenta unui asemenea acord, de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE si Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.

Permisul de rezident in UK 

Iulian Pasniciuc – Manager, Departamentul Impozit pe Venit si Contributii Sociale din cadrul EY Romania, a explicat, saptamana aceasta, ca exista o perioada de tranzitie pana la sfarsitul anului ceea ce inseamna ca toate drepturile privind libera circulatie vor ramane in vigoare pana la aceasta data.

“Pentru cetatenii romani, cei care doresc sa ramana in Regatul Unit dupa finalizarea perioadei de tranzitie, acestia trebuie sa se inregistreze pentru obtinerea unui nou statut de rezident. In acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de inregistrare pe nume EU Settlement Scheme – EUSS prin care cetatenii europeni, inclusiv romanii, pot solicita acest nou statut. Exista un termen limita pentru depunerea acestor aplicatii. Acesta este 30 iunie 2021, iar conditia este ca aplicantul sa se afle in Regatul Unit inainte de 31 decembrie 2020, care este sfarsitul perioadei de tranzitie”, a declarat reprezentantul EY Romania.

El a mentionat ca acordarea statutului de pre-settled sau settled status nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de sedere, ci reprezinta doar o inregistrare electronica in datele Ministerului de Intern al Marii Britanii.

Totusi, ulterior datei de 1 ianuarie cetatenii europeni din Marea Britanie vor fi conditionati sa-si demonstreze statutul atat autoritatilor dar si atunci cand inchiriaza o proprietate, deschid un cont bancar sau sa-si dovedeasca dreptul de munca in aceasta tara.

Stiri pe aceeasi tema

PERMISUL DE CONDUCERE EUROPEAN – Precizari utile pentru soferii care ajung in Spania

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul din Rusia a demisionat, in contextul unor schimbari constitutionale anuntate de Vladimir Putin

Cristiana Petrariu Bota

Croatia a interzis accesul masinilor cu numere de Serbia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult