Cati romani traiesc in Marea Britanie, potrivit estimarilor ONS. Doar la Londra traiesc 100.000 de romani
Externe

Romanii, pe primul loc in clasamentul imigrantilor veniti in Marea Britanie anul trecut

Romanii sunt pe primul loc in clasamentul imigrantilor veniti in Marea Britanie anul trecut. Buletinul trimestrial privind migratia internationala publicat de Oficiul National pentru Statistica arata ca igratia neta in Marea Britanie a ramas aproape de cotele record in anul incheiat la 30 iunie 2016, iar cetatenii sositi din Romania au fost cei mai numerosi pe parcursul intreg anului 2015.

Datele, citate de RFI, au fost ultimele inaintea referendumului din 23 iunie in care electoratul a votat cu 52% – 48% in favoarea iesirii din Uniunea Europeana. Potrivit ONS, in anul incheiat in iunie 2016 au venit in Regatul Unit 284000 de cetateni din statele membre UE (numar record) fata de 289000 de persoane din afara UE, iar daca se scad cei care au emigrat in aceasta perioada se ajunge la o migratie neta de 311000, foarte aproape de recordul absolut.

Pentru prima oara in istorie romanii s-au situat pe primul loc in ceea ce priveste numarul de imigranti in Marea Britanie, constituind circa 10% din total in anul 2015, fiind urmati de cetateni din China, Polonia, India si Spania.

Vezi si: Ce va obtine Romania pentru diaspora din Marea Britanie, pe fondul unui Brexit care va inchide piata muncii pentru straini

Cati romani traiesc in Marea Britanie, potrivit estimarilor ONS

Romanii sunt pe primul loc la mare distanta si la numarul persoanelor carora li s-a emis Numar de Asigurare Sociala (NINO) – 187 de mii in anul incheiat la 30 septembrie 2016 – fiind urmati de polonezi 101 mii, italieni 61 mii, spanioli 48 de mii si bulgari 40 mii.

Persoanele care obtin NINO pot lucra legal si beneficia de servicii medicale si sociale. Cetatenii Romaniei si Bulgariei nu mai au nicio restrictie cu privire la dreptul de munca in Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014.

„Migratia neta ramane in jurul valorii record, dar este stabila in comparatie cu ultimii ani, nivelurile de imigrare sunt acum printre cele mai mari estimari inregistrate – afluxul de cetateni ai UE este, de asemenea, la un nivel istoric ridicat si similar cu afluxul de cetateni din afara UE”, a spus Nicola White, sefa statisticii migratiei internationale din ONS.

„Imigratia cetatenilor bulgari si romani continua trendul ascendent vazut de-a lungul ultimilor ani, iar in 2015 Romania a fost cea mai comuna tara de resedinta anterioara. Principalul motiv pentru care oamenii vin in Marea Britanie este de a lucra si a existat o crestere semnificativa a persoanelor aflate in cautarea de munca in special din UE.” a adaugat ea.

„Este prea devreme sa spunem ce efect, daca este cazul, referendumul UE a avut asupra migratiei internationale pe termen lung. Cu toate acestea exista nu pare sa fi fost un impact semnificativ in perioada premergatoare votului.” a mai spus Nicola White.

Intre timp, cercetatorul Jonathan Portes de la Institutul National de Cercetari Economice si Sociale (NIESR) a declarat in cadrul unor audieri la un sub-comitet al Camerei Lorzilor ca inregistrarea tuturor cetatenilor UE aflati la 23 iunie 2016 in Marea Britanie ar constitui un efort logistic, birocratic si administrativ „formidabil”.

Iti recomandam site-ul RFI pentru cele mai docuentate analize.

Articole asemănătoare

Londra a intrat in stare de urgenta! Sadiq Khan: Ii implor pe londonezi sa ramana acasa. Unul din 30 de locuitori ai Londrei are acum COVID-19

Ioana Badulescu

Bancile din Grecia, in pericol sa fie inchise. In continuare grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Lucy Ionesco

Ambasada Federatiei Ruse – Medalii jubiliare „70 de ani de la Victoria in Marele Razboi Patriotic din 1941-1945”

Lucy Ionesco