7.6 C
România
17 octombrie 2021
Social

Romanii, risc crescut de boala cronica de rinichi. Semnal de alarma tras de Societatea Romana de Nefrologie

Romanii sunt afectati de boala cronica de rinichi, semnalul de alarma tras de Societatea Romana de Nefrologie. Potrivit statisticilor, peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi si din păcate această afecţiune nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce crește riscul de inițiere a dializei și de deces.

Societatea Română de Nefrologie îşi propune să crească gradul de conștientizare a faptului că boala cronică de rinichi este frecventă, periculoasă deoarece poate evolua către moartea rinichilor şi accentuează riscul de îmbolnăviri cardio-vasculare. Aceasta însă poate fi tratată pentru a-i încetini sau stopa evoluţia dacă este depistată la timp.

Pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice, a declarat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Te-ar putea interesa si: Romanii au Talent 2016, cele mai frumoase momente

46% dintre romani locuiesc inghesuit si prost ca pe vremea comunismului

Persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare şi cele care au rude de gradul I în dializă/transplant renal.

Potrivit statisticilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când ajung la sub 15% funcție renală.

Cum va protejati rinichii

1. Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale
2. Păstraţi-vă valorile presiunii arteriale între 12/7 şi 14/8
3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă
4. Reduceţi consumul de sare
5. Menţineţi-vă o greutate corporală normală
6. Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ
7. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate

Stiri pe aceeasi tema

Extragere loto in prima zi a lunii mai. Nu au existat mari castigatori!

Bogdan

Examenele de Bacalaureat si Evaluare Nationala nu se modifica in anul scolar 2018-2019, a anuntat Ministerul Educatiei. Introducerea testelor grila se amana

Ioana Badulescu

Biserica Ortodoxa transmite un mesaj catre strada, la finalul unui comunicat cu hotararile Sfantului Sinod

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult