Sorin Grindeanu
Social

Romanii risca sa inghete de frig in case? Premierul Grindeanu, anunt privind criza stocului de gaze si energie

Premierul Sorin Grindeanu a tinut sa aduca o serie de precizari pe tema gestionarii crizei stocului de gaze si energie si a riscului ca romanii sa inghete de frig in case, in contextul in care diseara intra in vigoare o noua alerta meteorologica, potrivit careia vremea se strica din nou, va ninge si va veni un nou val de ger. 

Amintim ca autoritatile au anuntat ca se pregatesc pentru „iminenta aparitie a unei situatii de criza” in sistemul energetic national, potrivit Ministerului Energiei, care a obtinut o Hotarare de Guvern cu masuri exceptionale. Daca in urmatoarea luna Romania va fi lovita de un alt val de frig, exporturile de energie electrica vor fi limitate sau sistate, iar in cazuri extreme, chiar si fabricile mari vor fi alimentate la cote de avarie. In acest context, ministrul Energiei a cerut Guvernului masuri speciale pentru urmatoarea perioada.

Iata ce a declarat premierul Sorin Grindeanu cu privire la o eventuala criza a energiei si gazului in Romania:

„Nu (n.r. – romanii nu vor ingheta in case). Am mers împreună cu doamna ministru de interne inclusiv la Dispeceratul Naţional şi acolo am avut o discuţie cu ministrul energiei. Eu i-am cerut să facă o situaţia la zi în privinţa stocurilor pe care le avem. A prezentat această notă în guvern. Mai mult decât atât, aşa cum spuneaţi, în aceste zile am avut un maximum de consum. S-au luat măsuri împreună cu Ministerul Transporturilor astfel încât companiile din zona Oltenia, termocentralele din zona Oltenia sau Hunedoara să aibă cărbune, astfel încât să poată să producă energie, să nu avem situaţii de acest tip. Sunt lucruri pe care era obligatoriu să le facem şi care au fost de urgenţă. Raportul respectiv, pe care domnul ministru Petcu, ministrul energiei, l-a prezentat în guvern, ne-a arătat că măsurile pe care le-am luat şi pe care le vom lua în perioada următoare sunt potrivite, astfel încât să evităm situaţii de criză”, a declarat Sorin Grindeanu la Romania TV.

Intrebat care vor fi masurile adoptate de autoritati, eventual reducerea exportului sau a limitarii consumului de energie, Grindeanu a spus ca ultima varianta in niciun caz nu va fi aplicata, dar ca se poate apela la ceea ce inseamna cotele de energie de export.

„Nu. Cum să limităm consumul de energie? S-a dat o hotărâre de guvern săptămâna trecută joi la şedinţa de guvern, astfel încât în situaţia în care avem criză pe consumul intern să putem apela la ceea ce înseamnă cotele de export, astfel încât să asigurăm prima dată consumul intern şi după aceea să ne ocupăm de ceea ce ar însemna exportul. Eu cred că este o măsură normală. E o măsură, dacă vreţi, de tip manetă, astfel încât lucrurile să fie aşa cum vi le-am explicat sau cum le-am spus, să avem tot timpul asigurat în primul rând pentru populaţei şi pentru agenţii economici din ţara noastră consumul asigurat şi după aceea să vedem dacă putem să facem export. Era nevoie de o asemenea reglementare care se va activa doar în momentele în care este nevoie”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Stiri pe aceeasi tema

Ancheta accidentului in care a murit politistul Bogdan Gigina, verificata de CSM

Cristiana Petrariu Bota

Copiii vor putea fi remunerati la varsta de 14 ani

Corina Alexandru

Ministerul Educatiei va emite un ordin prin care scolile din Romania vor trece in sistem de invatare online

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult