Romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, Guvernul va iesi cu un pachet integrat, anunta ministrul Finantelor

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 17, 2018 18:11

Romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, Guvernul va iesi cu un pachet integrat, anunta ministrul Finantelor

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat, marti, ca romanii vor avea posibilitatea sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, Guvernul urmand a prezenta public un pachet integrat si integral. Ministerul Finantelor Publice urmeaza a prezenta, pana la sfarsitul lunii iunie, “mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gandit pentru a crea in piata o concurenta reala, corecta”.

Astfel, romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii. Deocamdata nu se cunosc detalii despre variantele discutate la Guvern, dar informatiile disponibile pana acum indica faptul ca statul ar putea investi o parte din banii virati la Pilonul I, dupa modelul Pilonului II.

Eugen Teodorovici a declarat ca romanii vor avea posibilitatea sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, insa nu a oferit alte detalii despre mecanismul la care lucreaza Executivul din care face parte. “Nu vreau sa ma antepronunt pentru ca avem o discutie la nivelul Guvernului si vom iesi cu un pachet integrat si integral pe toate aceste masuri”, a declarat ministrul de Finante, potrivit Digi24.

Intrebat cum poate fi concurenta intre un sistem in care banii doar se acumuleaza si unul in care banii se si multiplica, Teodorovici a raspuns: “E undeva imposibil? Scrie undeva ca nu poate avea statul o astfel de abordare? Si se acumuleaza, dar nimeni nu opreste ca, din ce se acumuleaza, o parte, pe acelasi mecanism pe care sa spunem Pilonul II functioneaza, sa am si acolo aceeasi abordare”.

“Ne uitam la practica de pana acum in care statul nu a demonstrat ca a fost un bun administrator pe multe zone din economie. Este adevarat si asta, dar asta nu inseamna ca statul trebuie sa fie condamnat la, sa spunem, o eticheta de incapabil in a gestiona banul fie public, fie privat intr-un mod judicios”, a continuat Teodorovici.

Ministrul a mai lasat sa se inteleaga ca romanii care nu-si vor exprima optiunea vor fi automat trecuti la Pilonul I de pensii.

In schimb, Teodorovici a refuzat sa spuna care ar fi suma care s-ar transfera de la Pilonul II la Pilonul I si nu a raspuns nici la intrebarile legate de pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivitatii.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.