Romanul Calin Rovinescu, presedinte al Air Canada, desemnat CEO-ul anului pentru a doua oara
Economie

Romanul Calin Rovinescu, presedinte al Air Canada, desemnat CEO-ul anului pentru a doua oara

Romanul Calin Rovinescu, presedinte si director executiv al Air Canada, a fost desemnat CEO-ul anului si strategul anului de catre The Globe and Mail. Este pentru a doua oara cand romanul aflat in fruntea uneia dintre cele mai profitabile companii aeriene din lume a primit titlul de CEO-ul anului din partea celor de la The Globe and Mail.

Calin Rovinescu, 64 de ani a preluat conducerea Air Canada in aprilie 2009, dupa ce a acumulat o experienta de 20 de ani ca avocat in zona de corporate finance, fuziuni si achizitii. De atunci, Calin este cel mai puternic executiv roman care activeaza in industria mondiala a aviatiei. In mandatul sau, Air Canada a crescut de la 8 miliarde de dolari in 2009 la 13 miliarde de dolari, compania trecand in perioada analizata de la pierderi la un profit net de 1,6 miliarde de dolari.

Nascut in Bucuresti in 1955, la varsta de sase ani se muta la Montreal ala­turi de familia sa, parintii Ionel si Adriana, dar si sora sa Olivia. „Aveam doua valize si 200 de dolari. Niciunul dintre noi nu vorbea franceza sau engleza“, spunea Rovinescu intr-un interviu acordat pre­sei canadiene.

Face studii de drept la Univer­sita­tea din Ottawa pe care si le completeaza la Universitatea din Montreal. Timp de 20 de ani lucreaza in cadrul firmei de avo­ca­tura Stikeman Elliott, specializan­du-se in corporate finance, fuziuni si achizitii. „Inca de la inceputul carierei mele ca avocat, partenerii firmei mi-au acordat multe responsabilitati. A fost un lucru care mi-a dat curaj, multa incredere de a incerca diferite strategii, de a-mi asuma riscuri, mereu calculate, dar si de a-mi asuma raspunderea“, spune pentru ZF Calin Rovinescu.

In 2000, Rovinescu intra pentru pri­ma data in managementul Air Canada in functia de vicepresedinte executiv responsabil pentru dezvoltare si stra­tegie, pentru ca in perioada 2003-2004 sa fie direct responsabil de restruc­tu­rarea companiei.

Din 2004, devine cofondatorul unei banci de investitii, Genuity Capital Markets, pentru ca in 2009 sa revina la Air Canada, de data aceasta in functia de CEO, director general executiv, func­tie pe care o ocupa si in prezent.

„Responsabilitatile mele sunt de a coordona strategia Air Canada si de a ma asigura ca aceasta este implemen­tata. Avem o echi­pa puternica, ma in­talnesc cu ea sapta­ma­nal pentru ca trebuie sa ma asigur ca ramanem pe drumul bun in timp ce depasim riscurile din domeniul nostru.“

Potrivit informatiilor disponibile, la inceputul anului 2018 Air Canada avea o flo­ta de 395 de avioane. In 2009, atunci cand a inceput mandatul lui Calin Rovinescu la conducerea companiei, Air Canada avea o flota de 202 aeronave.

Daca la finalul anului 2009 Air Canada avea pierderi de 24 de milioane de dolari canadieni (20 mil. dolari), anul trecut compania a inre­gis­trat un profit net de 2 miliarde de dolari canadieni (1,6 mld. dolari), veniturile crescand cu peste 60% in perioada analizata.

Dincolo de functia exe­cutiva detinuta la Air Canada, Calin Rovinescu a fost timp de patru ani prese­dintele comitetului de con­ducere al Star Al­liance, una dintre cele mai mari aliante din industria trans­porturilor aeriene, din care fac parte giganti precum Lufthansa sau United Airlines.

Dincolo de aceasta functie, Calin Rovinescu este si membru in boardul guvernatorilor ai IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian), entitate formata din 290 de companii aeriene, responsabila pentru definirea reglementarilor si a standardelor industriei de profil.

Related posts

Piata imobiliara, pe pierdere. Nu cred ca cineva mai face profit, sustine un veteran al pietei

Lucy Ionesco

Coca-Cola are in plan reducerea costurilor cu 1 miliard de dolari

Bogdan

ANAF a facut un anunt important pentru platitorii de TVA

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult