Romanul de la Helsinki care ajuta la prevenirea intrarii pe piata UE a produselor chimice periculoase
IT/Stiinta Social

Romanul de la Helsinki care ajuta la prevenirea intrarii pe piata UE a produselor chimice periculoase

​​Cristian Caramida este romanul care lucreaza la Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) de la Helsinki si care face parte dintr-o echipa care colecteaza date despre modul in care companii din intreaga Europa utilizeaza produsele chimice. Cristian lucreaza la Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) de la Helsinki. ECHA este principala organizatie care pune in aplicare legislatia UE privind substantele chimice, iar scopul acesteia este de a deveni cea mai importanta autoritate de reglementare in domeniul securitatii chimice in lume.

Cristian face parte dintr-o echipa care colecteaza date despre modul in care companii din intreaga Europa utilizeaza produsele chimice. Colectarea acestor informatii face posibila prevenirea intrarii pe piata UE a produselor chimice periculoase si pentru a reduce testarea inutila pe animale.

„Am studiat REI la Academia de Studii Economice din Bucuresti, apoi am petrecut mai mult de 12 ani in vanzari, in diferite sectoare de business. Chiar daca eforturile mele de a ma alatura unei agentii europene au inceput cu multi ani inainte, abia la inceputul anului 2018 am ajuns in ECHA. (…) Fac parte din echipa care gestioneaza procesul de verificare a inregistrarilor de substante transmise de companii din toata UE la ECHA. Sarcinile mele in echipa includ, in principal, verificarea dosarelor de inregistrare pentru a ne asigura ca firmele si-au indeplinit obligatiile legale in temeiul REACH si au inclus toate elementele necesare in inregistrarea lor”, explica romanul intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro.

Cristian Caramida a fost ales erou local in cadrul campaniei de comunicare a Uniunii Europene, EU Protects, care vizeaza cresterea gradului de constientizare cu privire la protectia pe care UE o asigura cetatenilor sai in fata amenintarilor globale si a altor pericole.

„A fost o mare surpriza pentru mine cand am fost contactat si mi s-a povestit despre acest proiect. Initial, nu credeam ca ma potrivesc acestui profil de „erou”, dar odata ce am ajuns sa inteleg proiectul si mesajul pe care isi propune sa il transmita, am fost bucuros sa fac parte din el si sa aduc o mica contributie la scopul lui”, a mai spus Cristi. 

„Produsele chimice sunt prezente in aproape tot ceea ce ne inconjoara: alimente, haine, textile, cosmetice, electronice, mobilier, masini. Folosim o multime de produse care sunt fabricate din plastic. Ecranul pe care il folositi acum contine probabil un tip de plastic in el, bem apa din sticle de plastic, iar copiii nostri se joaca cu jucarii din plastic. Cele mai importante doua substante de care trebuie sa aveti grija in materialele plastice sunt bisfenolul A (BPA), utilizat intr-o varietate de produse de larg consum si anumiti ftalati, des intalniti in jucarii. De asemenea, unele dintre substantele chimice prezente in electronice pot fi toxice – substante precum metale grele, substante ignifuge, agenti antistatici sau emolienti pentru plastic. Si exemplele pot continua. Avem cateva instrumente care ne pot ajuta sa intelegem ce produse cumparam si folosim si ce este sigur pentru noi. De exemplu, ar trebui sa cautam produse cu o eticheta ecologica oficiala”, a mai precizat Cristian Caramida pentru HotNews.ro.

Stiri pe aceeasi tema

Greva generala in sanatate in luna iunie. Ce spun medicii

Cristiana Petrariu Bota

REZIDENTIAT 2017. Studentii medicinisti din Constanta se pot inscrie la rezidentiat. Acte necesare

Ioana Badulescu

Ministrul Carmen Dan si sefii Jandarmeriei, reclamati la DNA pentru lipsa de transparent si clasificarea raportului privind incidentele de la protestul din 10 august

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult