RoNews.co.uk, ziarul romanilor din Marea Britanie: Ambasadorul Romaniei la Londra a facut un anunt important pentru romanii din Regatul Unit
Breaking NewsExterne

RoNews.co.uk, ziarul romanilor din Marea Britanie: Ambasadorul Romaniei la Londra a facut un anunt important pentru romanii din Regatul Unit

BREXIT – Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a declarat in cadrul unei sesiuni de informare, desfasurata in urma cu doua zile in Harrow, ca cetatenii romani trebuie sa-si puna in ordine documentele, sa se informeze ce acte au nevoie pentru a obtine Settled Status, dar fara sa intre in panica. Diplomatul roman a tinut sa sublinieze ca cetatenii romani vor putea circula si dupa Brexit fara pasaport, doar pe baza cartii de identitate, spre sau dinspre Marea Britanie si a facut apel la romanii din Marea Britanie sa fie pregatiti pentru Brexit, dar sa trateze situatia cu calm si intelegere, transmite RoNews.co.uk – ziarul romanilor din Marea Britanie.

Dan Mihalache i-a asigurat pe romani ca ambasada tarii noastre si autoritatile britanice vor urmari cu atentie ca drepturile lor sa fie aparate in context Brexit.

Amintim ca liderii UE au ajuns la o intelegere cu Marea Britanie, la summit-ul desfasurat joi si vineri la Bruxelles, cu privire la prelungirea datei la care britanicii trebuie sa iasa din Uniunea Europeana. Astfel, 12 aprilie este data la care Marea Britanie va iesi din UE fara acord, iar 22 mai, daca Parlamentul britanic aproba acordul cu Uniunea Europeana in decurs de o saptamana.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie: Romanii trebuie sa-si puna in ordine documentele, sa se informeze ce acte au nevoie pentru a obtine Settled Status, dar fara sa intre in panica

Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Dan Mihalache, a facut apel la romanii din Marea Britanie, in cadrul sesiunii de informare desfasurata la Londra, sa fie pregatiti pentru Brexit, sa-si puna documentele in ordine, sa se informeze ce acte au nevoie pentru a obtine Settled Status, dar fara sa intre in panica.

De interes pentru romanii din Marea Britanie: Cand se va iesi din UE daca Parlamentul Marii Britanii aproba acordul Theresey May, cand se va iesi daca nu va fi acord Brexit

Ce se intampla daca Parlamentul de la Londra nu aproba acordul Brexit

Image may contain: 1 person, standing„Am facut apel la romanii din Marea Britanie sa fie pregatiti pentru acest moment, dar totodata sa trateze cu calm si intelegere. I-am asigurat ca Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si autoritatile britanice vor urmari ca drepturile lor sa fie aparate. Mesajul meu a fost ca este nevoie ca fiecare roman sa isi puna in ordine documentele, sa se informeze ce acte au nevoie pentru a obtine #settledstatus, dar fara sa intre in panica. Nu ii va da nimeni afara din aceasta tara, iar daca se vor confrunta cu anumite rabufniri ale unor oameni care cred foarte tare in teoria #BREXIT si le vor spune la magazin ca nu au ce cauta pe aici, e bine ca acest lucru sa fie adus la cunostinta Ambasadei si a autoritatilor locale cu care avem o excelenta cooperare”, a explicat Dan Mihalache.

In interventia avuta la Consiliul Local Harrow, ambasadorul Dan Mihalache a facut apel la romanii din Marea Britanie sa fie pregatiti pentru Brexit, dar “sa trateze cu calm si intelegere” situatia si i-a asigurat ca Ambasada Romaniei la Londra si autoritatile britanice vor urmari cu atentie ca drepturile lor sa fie aparate.

„Trebuie sa ne gandim ce acte avem nevoie si ce trebuie pentru a obtine settled status, dar fara sa intram in panica. Nimeni nu va va da afara din aceasta tara. Si, daca vor exista anumite rabufniri de oameni mai suparati, care cred foarte tare in teoria Brexit-ului, care va vor spune la magazin ca nu aveti ce cauta pe aici, va sfatuiesc sa aduceti la cunostinta Ambasadei si a autoritatilor locale, cu care avem o excelenta cooperare”, a declarat ambasadorul Dan Mihalache.

Acesta a reiterat mesajul ca cetatenii romani pot circula si dupa Brexit pe baza cartii de identitate spre sau dinspre UK.

“Sunt foarte multi care ne intreaba daca mai pot merge acasa de Paste fara pasaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Sectia Consulara primim zilnic 300-350 de cereri de pasapoarte, ceea ce creeaza o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt altii care spun: “nu mai plecati acasa de Paste pentru ca nu va veti mai putea intoarce”. Toate aceste lucruri se disemineaza in comunitate, creeaza probleme atat Ambasadei, cat si Consulatului. Oamenii trebuie sa inteleaga ca resursele noastre sunt limitate. Va cer rabdare si intelegere cu noi, dupa cum va pot promite ca vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv sa mutam Sectia Consulara de la Londra intr-un sediu nou, astfel incat sa raspundem cat mai repede si operativ nevoilor romanilor”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.

Acesta a multumit Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie atat pentru sprijinul acordat in cursul campanie de informare a cetatenilor romani cu privier la drepturile lor dupa Brexit, cat si pentru prezentarea detaliata a procedurii de obtinere a noului tip de rezidenta. Dupa prezentarea sustinuta de reprezentantul Comisiei Europene, cetatenii romani prezenti la Harrow si cei care au urmarit sesiunea online au avut ocazia sa obtina clarificari suplimentare in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri.

Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene la Londra, a organizat, joi, o sesiune de informare cu privire la drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit. Evenimentul, a fost gazduit de Consiliul Local Harrow – Londra. La sesiunea de informare destinata comunitatii de romani din zona au participat ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dan Mihalache, seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, Valentin Muntean, si directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin. De asemenea, din partea Reprezentantei Comisiei Europene in Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a sustinut o prezentare detaliata a drepturilor cetatenilor UE care doresc sa isi continue sederea in Marea Britaniei, si a procedurii de inregistrare pentru obtinerea noului tip de rezidenta presupus de procedura EU Settlement Scheme anuntata de autoritatile britanice.

La ce intelegere au ajuns UE si Marea Britanie cu privire la Brexit

Liderii europeni au ajuns la o intelegere cu Marea Britanie cu privire la prelungirea datei la care aceasta trebuie sa iasa din Uniunea Europeana.

12 aprilie este data la care va iesi fara acord, iar 22 mai, daca Parlamentul britanic aproba acordul cu Uniunea Europeana in decurs de o saptamana.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, nu exclude insa nici alte posibilitati, inclusiv revocarea articolului 50, ceea ce inseamna ca Marea Britanie ar ramane in Uniunea Europeana.

Donald Tusk: Personal, sunt foarte fericit in legatura cu aceasta evolutie. Asa cum am spus ieri, inseamna ca pana la data de 12 aprilie este posibil orice, o intelegere, o extindere prelungita daca Marea Britanie va decide sa-si reevalueze strategia stau sa revocam articolul 50, care este prerogativa a guvernului britanic. Soarta Brexitului este in mainile prietenilor nostri britanici. Suntem pregatiti pentru ce e mai rau, dar speram pentru bine.

Daca Marea Britanie este inca stat membru in perioada 23-26 mai, va fi obligata sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

Iti recomandam si:  Theresa May sustine ca nu va revoca Articolul 50 privind Brexit, in pofida unei petitii care a fost semnata de milioane de britanici

Presedintele Iohannis a vorbit la Bruxelles despre variantele Brexit

Daca va fi Brexit fara acord, care vor fi consecintele? Britanic in Romania: Sunt dezamagit, imi e rusine de Guvernul pe care l-am votat

Anuntul lui Donald Tusk privind Brexitul poate lua o turnura dramatica. Brexit fara acord, o solutie tot mai avansata

Articole asemănătoare

Vladimir Putin implineste 64 de ani! Aniversarea lui Putin din acest an are loc intr-o scurta vacanta cu familia si prietenii

Delia Ion

RUSIA bombardeaza pozitii ale rebelilor din Siria. Putin: Trebuie sa actionam preventiv, nu sa asteptam sa ajunga teroristii la noi

Lucy Ionesco

Dan Adamescu, condamnat la 4 ani si 4 luni de inchisoare. Mircea Moldovan a primit 22 de ani de inchisoare

Lucy Ionesco