ROVANA PLUMB PSD
Politica

Rovana Plumb: Daca tot vrem sa schimbam mentalitati, avem nevoie de implicarea tuturor actorilor in combaterea violentei domestice

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat vineri, in cadrul unui eveniment organizat la Casa ONU, din Bucuresti, ca o societate nu poate fi inclusiva daca violenta domestica nu este combatuta si ca acest deziderat nu poate fi atins fara implicarea societatii civile, a institutiilor statului, precum si a politicienilor.

„Astazi ne aflam in fata unui fenomen pe care trebuie sa-l combatem cu o implicare mult mai mare la nivelul societatii, acesta al violentei domestice. Dintotdeauna am fost o militanta a principiului egalitatii de sanse si vreau sa va spun foarte clar ca eu condamn orice act de violenta la adresa femeii, copilului, si nu numai. Consider ca o societate nu poate sa fie inclusiva decat daca va combate aceste tip de fenomen.

Este unul care are multe cauze, dar prin solutii inteligente, prin sprijjinul pe care il avem din partea societatii civile, si aici un cuvant greu de spus il are in special UNICEF, vom reusi impreuna, in primul rand in ceea ce priveste violenta domestica, sa asiguram acea infrastructura necesara protejarii victimelor, sprijinului lor, protejarii fata de agresor si, in al doilea rand, sa incercam cu totii sa schimbam mentalitatile”, a declarat, vineri, ministrul Plumb la conferinta de lansare a proiectului „Campanie Nationala de Constientizare si Informare Publica privind Violenta in Familie”.

Ministrul Muncii a punctat, insa, ca acest lucru nu se obtine usor: „Daca tot vrem sa schimbam mentalitatile, avem nevoie de implicarea tuturor actorilor, societate civila, institutii ale statului si, bineinteles, o implicare mai mare a politicienilor. Pentru ca avem nevoie, pe langa infrastructura, si de corectari ale legislatiei, astfel incat sa raspunda mai bine prevenirii si combaterii acestui fenomen al violentei domestice”, a mai spus ministrul Rovana Plumb, salutand, totodata, lansarea proiectului.

De asemenea, Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF Romania, in discursul sustinut la eveniment a precizat ca UNICEF saluta si sustine „toate eforturile Guvernului Romaniei si ale partenerilor sai in combaterea violentei domestice si violentei impotriva copiilor – de la campania lansata azi la ratificarea Conventiei de la Istanbul privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeii si violentei domestice. Intampinam cu bucurie initiativa Departamentului pentru egalitate de Sanse de a crea un grup de lucru care sa comunice, sa informeze si sa educe romanii pe tema violentei impotriva femeilor si copiilor”, a adaugat Sandie Blanchet.

Ioana Liana Cazacu, secretar de stat DESFB a tinut sa aminteasca pasii importanti facuti de actuala guvernare pentru protectia sociala din Romania: „Atunci cand lucrurile merg bine, tindem sa uitam lucrurile rele care s-au intamplat in trecut. Acest guvern a reinfiintat trei dintre institutiile importante in ceea ce inseamna protectia sociala si drepturile femeii din Romania: DESFB, care a fost desfiintat in 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Personelor cu Dizabilitati. E important ca am reusit sa punem bazele si sa cream acele instrumente si mecanisme de care este nevoie pentru a combate acest fenomen”.

Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (DESFB), institutie aflata in subordinea MMFPSPV, a lansat, vineri, proiectul „Campanie nationala de constientizare si informare publica privind violenta in familie”. Obiectivul general al proiectului il reprezinta prevenirea violentei in familie, promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, combaterea stereotipurilor de gen, precum si discriminarea sexuala in context familial. Proiectul se adreseaza profesionistilor din institutiile publice cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie, mass-media, politicienilor, dar si cetatenilor. Pe parcursul derularii campaniei, va fi realizat si un sondaj de opinie cu privire la impactul proiectului asupra grupului tinta, in scopul identificarii gradului de cunoastere de catre populatie a legislatiei privind violenta in familie, drepturilor victimelor, modlitatilor de sprijin pentru victime si asigurarea protectiei victimelor, autoritatilor cu atributii in domeniu si a obligatiilor pe care acestea le au in vederea prevenirii violentei in familie.

Articole asemănătoare

Guvernul Viorica Dancila va fi cel mai probabil restructurat. Ce ministri isi pastreaza portofoliile

Ioana Badulescu

Iohannis, in Parlament: Felul in care se schimba legile in Romania produce ineficienta sistemelor

Lucy Ionesco

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat. Comisia Europeana se declara ingrijorata de involutia tarii noastre

Lucy Ionesco