8.4 C
România
26 februarie 2024
Viata bate filmul

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Zile libere de Rusalii pentru angajati. Traditii si superstitii de Rusalii

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Romanii sarbatoresc zilele de RUSALII pe 19 si 20 iunie 2016. Potrivit legislatiei muncii, prima si a doua zi de RUSALII sunt zile libere, fiind reglementate ca zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Romanii vor avea, asadar, zi libera luni 20 iunie 2016, cand se sarbatoreste Sfanta Treime. Denumirea de RUSALII vine de la vechea sarbatoare romana Rosalia. RUSALII sunt considerate zane rele care iau mintile oamenilor sau ii pocesc pe cei care le ies in cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apara de acestea.

Ce traditii, superstitii si obiceiuri sunt de RUSALII, aflati mai jos.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Sarbatorile de RUSALII sunt praznuite in fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea de Paste. In 2016, Rusalii sunt marcate in zilele de 19 iunie – 20 iunie, respectiv duminica si luni. De Rusalii, romanii au liber si multi dintre ei aleg sa-si petreaca mini-vacanta pe litoral, mai ales ca vremea este deosebit de calda si preturile inca nu au crescut.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Nu uita ca de RUSALII va trebui sa respecti cateva traditii, ca sa-ti mearga bine. In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc. De Rusalii nu te certa cu nimeni, pentru ca poti atrage atentia Ielelor asupra ta, ceea ce iti va provoca necaz.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. In continuare va prezentam ce zile si sarbatori legale au mai ramas in 2016 in care nu se lucreaza: 19 iunie si 20 iunie, prima si a doua zi de Rusalii; 15 august, Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie, Sfantul Andrei; 1 decembrie, Ziua Nationala; 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun.

Rusaliile reprezinta o sarbatoare foarte importanta la romani, fapt pentru care autoritatile au stabilit cateva norme importante. Astfel, prima si a doua zi de Rusalii au o semnificatie oficiala inclusiv in Codul muncii si sunt zile libere legale. Sarbatorirea Rusaliilor pica mereu duminica si lunea, ceea ce inseamna ca salariatii care au program obisnuit de lucru, de luni pana vineri, vor beneficia de ziua libera doar la data de 20 iunie.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. TRADITII SI SUPERSTITII

RUSALII 2016, Sfinţii Apostoli au primit putere (har) şi s-au transformat din oameni timizi şi simpli, în propovăduitori ai învăţăturii creştine. În satul Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, în ziua de RUSALII are loc un obicei numit „Înstruţatul boului”, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Obiceiul „Înstruţatul boului”, moştenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de RUSALII. După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune „cenuşorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor.

Denumirea de „RUSALII” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. RUSALII sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

RUSALII, 19 – 20 IUNIE 2016. Potrivit traditiilor populare, in Transilvania, Rusaliile se intind pe o perioada de trei zile. De-a lungul timpului, o serie de traditii si superstitii sunt respectate cu strictete.

In aceasta zi, oamenii poarta pelin la brau sau in san, spre a fi feriti de mania ielelor. De asemenea, nu se merge la camp, pentru ca Rusaliile ii pedepsesc pe cei ce o fac cu boala zisa amorteala, dambla, luat de vant sau ologeala.

In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

De Rusalii nu te certa cu nimeni, pentru ca poti atrage atentia Ielelor asupra ta, ceea ce iti va provoca necaz. E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in sin sau la briu. Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei.

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac. Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

Rusaliile ii pedepsesc pe cei care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor, si nu o pretuiesc si sarbatoresc cum se cuvine.

Related posts

LOTO 6 DIN 49, JOKER, NOROC, 5 DIN 40, SUPER NOROC, NOROC PLUS. EXTRAGERE JOI 19 MARTIE 2015

Bogdan

BAHAR VIATA FURATA EPISODUL 41 REZUMAT, 4 MARTIE 2016. Mehmet Emir este acuzat oficial de uciderea lui Yusuf

Delia Ion

DRAGOSTE INFINITA EPISODUL 50 REZUMAT, 29 MAI 2017

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult