Rusia a atacat trei nave ucrainene in Marea Neagra, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu noiembrie 26, 2018 12:22

Rusia a atacat trei nave ucrainene in Marea Neagra, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta

Presedintele Ucrainei Petro Porosenko a anuntat luni ca va propune Parlamentului instituirea legii martiale dupa ce Rusia a atacat si capturat trei nave ucrainene in Marea Neagra, transmite agentia Reuters. Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste luni de urgenta, la cererea ambelor tari. Moscova a cerut ca reuniunea sa aiba loc la ora locala 11.00 (18.00, ora Romaniei), au precizat sursele citate.

Porosenko a precizat ca Parlamentul ar putea decide luni daca aproba legea martiala, care restrange libertatile civile si acorda puteri sporite institutiilor statului.

Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au izbucnit duminica, dupa ce Ucraina a sustinut ca doua nave de lupta si un remorcher au fost atacate si apoi capturate de fortele rusesti. La randul sau, serviciul de securitate rus FSB a afirmat ca navele ucrainene au intrat in apele tertitoriale rusesti, au incercat sa intreprinda actiuni ilegale si au ignorat avertismentele.

„S-a facut uz de arme pentru a forta navele lupta ucrainene sa se opreasca”, a anuntat FSB intr-o declaratie transmisa presei de stat din Rusia.

„In consecinta, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate in apele teritoriale ale Federatiei Ruse din Marea Neagra“, a mai precizat FSB adaugand ca trei marinari ucraineni au fost raniti in acest incident si primesc ingrijiri medicale, viata nefiindu-le pusa in pericol.

Ucraina a afirmat ca navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, in Marea Azov si ca a informat partea rusa in legatura cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a sustinut ca navele au fost atacate si avariate in timp ce incercau sa paraseasca zona si ca sase marinari au fost raniti.

Aproximativ 150 de persoane s-au adunat in afara ambasadei ruse, iar cativa dintre protestatari au aruncat cu torte aprinse. Cel putin o masina apartinand ambasadei a fost incendiata, potrivit BBC.

Ministerul roman de externe isi exprima ingrijorarea fata de criza izbucnita si considera ca agresiunea si incalcarea legislatiei internationale submineaza securitatea intregii regiuni.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.