Finalul verii vine si cu o veste neplacuta pentru piata energetica din Europa. Rusia a reactionat la numeroasele sanctiuni impuse de Uniunea Europeana, de la inceputul razboiului din Ucraina, si a anuntat ca va intrerupe furnizarea de gaz catre compania internationala Engie, cel mai mare furnizor european dar si unul dintre principalii jucatori ai pietei din Romania.
Reprezentantii companiei pe Romania au tinut insa sa linisteasca imediat populatia de la noi din tara si au anuntat ca Engie Romania are stocate cantitati suficiente pentru a nu intampina dificultati in a furniza gaze naturale spre clienti, in aceasta iarna.
Responsabilii sustin ca au in depozite cantitatile necesare pentru a asigura consumul si ca nu va exista vreun impact pe piata interna. Cea mai mare parte din cantitatea de gaz din Romania este asigurata din productia interna si din depozite. Totusi, 20% vine din import, mare parte de la rusi.
In urma unor dispute legate de contractele de furnizare, Gazprom, furnizorul dominant de gaze rusesti in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, va reduce livrarile de gaze pentru compania de utilitati Engie din Franta.
La nivel european, germanii se confrunta cu cea mai mare reducere a livrarilor gazelor rusesti, de 40%, prin gazoductul Nord Stream. In Italia, livrarile scad cu 15%. Anuntul facut de compania Engia din Franta NU va afecta insa tara noastra, sustine presedintele companiei din Romania.
Eric Stab – CEO Engie Romania: ”Din ceea ce stiu eu nu afecteaza Romania deloc. Nu exista nicio relatie intre ceea ce se intampla cu intrararile de gaze pentru Franta si situatia aici in Romania, nu exista niciun impact legate de aceasta decizie. Faptul ca se intampla ceva cu acest contract cu Franta nu are nicio legatura cu Romania si nu are niciun impact asupra Romaniei”.
Intr-un raspuns suplimentar pentru Stirile PRO TV, reprezentantii companiei sustin ca in Romania este asigurat necesarul pentru consumatori. Cea mai mare parte din aceasta cantitate vine din productia interna, adica de la Petrom si Romgaz, dar de cateva luni a inceput si exploatarea gazelor din Marea Neagra. Totusi, aproape 20 de procente, in functie de anotimp si de consum, provine din import, mare parte de la rusi.
Eric Stab – CEO Engie Romania: ”A fost undeva in jur de 15-20 la suta din consumul anual, din pacate, asa cum stiti sunt si niste consumatori mari in Romania, de exemplu, producatori cum este AZO Mures, daca produce sau nu are un impact foarte mare. Vine din piata, gazul nu are o nationalitate vine din piata internationala, poate sa vina din vestul Europei – din Austria sau din Sud-est –ul Europei care este o alta sursa de tranzit, dar gazele vin din multe surse”.
Potrivit, raportelor ANREE, in luna ianuarie 2022, in Romania Importul de gaze livrat spre consum a fost de aproape 30 la suta ( 29,58%) si a scazut la 18 procente in luna aprilie. Totusi pentru la iarna nu ar trebui sa existe temeri, ne asigura ministrul Energiei, Virgil Popescu.
In prezent, nivelul de umplere al depozitelor de gaz natural ale Romaniei este de 72,5% . Suntem, din acest punct de vedere, in avans fata de calendarul de depozitare al gazelor asumat in fata Comisiei Europene. In plus, fata de toti anii trecuti, in acest an a inceput si exploatarea gazelor din Marea Neagra, care vor aduce un plus de peste 500 de milioane de metri cubi de gaze naturale, a precizat ministrul.
Totusi, decizia anuntata de compania ruseasca va duce la cresterea preturilor pe piata internationala, spun specialistii. Intre timp, Bulgaria a inceput negocierile cu compania de stat rusa Gazprom.
Preturile la energie sunt plafonate in tara noastra pana in primavara anului viitor. Cu toate acestea, cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumam. Ganditi-va ca fiecare grad in minus la termostat poate reduce consumul cu pana la 5 la suta. Expertii ne sfatuiesc sa evitam sa oprim centrala termica, iar atunci cand plecam mai mult de 24 de ore de acasa sa avem o temperatura in casa de 16 grade Celsius. Temperatura scade la 8 grade in cazul daca am plecat mai bine de doua zile din locuinta si sa revenim la parametri initiali la intoarcerea acasa.