Grau de export
Economie

Rusia devine cel mai mare exportator de grau din lume. A castigat 80% din licitatiile din Egipt, cel mai mare cumparator mondial de grau

Rusia redevine cel mai mare exportator de grau din lume, in conditiile in care in acest sezon ar urma sa fie responsabila pentru o cincime din comertul mondial, transmite presa internationala. Livrarile de grau ieftin de catre Rusia i-au permis sa preia o parte din cotele de piata ale SUA si UE. In Egipt spre exemplu, (cel mai mare cumparator mondial de grau) Rusia a reusit sa castige aproximativ 80% din licitatii.

In ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o tara dependenta de importurile de grau la una care este responsabila pentru o cincime din vanzarile mondiale, gratie solului fertil care produce recolte mari la preturi atractive.

Peste 100 de tari, din Egipt si pana in Filipine, cumpara grau rusesc, iar Moscova vrea sa isi extinda lista de cumparatori prin adaugarea de piete unde graul sau a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor.

Ambitiile Rusiei au depasit recent un punct de cotitura dupa ce Algeria, un important cumparator mondial de grau, a dat unda verde pentru ca Rusia sa poata sa inceapa sa exporte grau pe aceasta piata. Anuntul autoritatilor algeriene vine dupa o decizie similara anuntata anul trecut de Arabia Saudita, o alta tara in care Rusia a avut probleme sa intre in trecut.

Pana acum Rusia a putut livra doar cantitati mici de grau in Algeria, al treilea mare cumparator mondial, care pana acum avea cerinte stricte privind pagubele provocate de insecte.

Pe langa faptul ca in acest an a inceput sa exporte grau in Arabia Saudita, Rusia si-a majorat si exporturile spre tari precum Turcia, Brazilia, Vietnam si Tanzania. Gratie celei de-a doua mari recolte inregistrata vreodata, Rusia ar urma sa livreze in sezonul actual, care a inceput la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane tone de grau, ceea ce ii va permite sa redobandeasca titlul de cel mai mare exportator mondial.

Livrarile de grau ieftin ale Rusiei au permis acestei tari sa preia o parte din cotele de piata ale SUA si Uniunii Europene, dominand vanzarile spre tari precum Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, unde in acest sezon graul rusesc a castigat aproximativ 80% din licitatii.

 

 

Stiri pe aceeasi tema

LEGEA PREVENTIEI – Lista contraventiilor care vor intra sub incidenta acestei legi

Ioana Badulescu

Jaewoo Lee este noul sef al misiunii FMI in Romania, mandatul sau va incepe pe 7 decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2019. Ministrul Finantelor: Bugetul e fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, PIB va creste cu peste 33%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult