Rusia a transmis un avertisment, joi, catre tarile din Europa care vor gazdui sisteme antiracheta. Armata rusa, prin vocea generalului Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse, a afirmat ca Federatia Rusa va considera tinte prioritare tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta. „Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei”, atrage atentia Valeri Gherasimov, care a tinut sa precizeze ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Polonia reprezinta o amenintare pentru tara sa. De partea cealalalta, NATO respinge toate acuzatiile adusede Rusia, iar Romania, prin vocea premierului Victor Ponta, spune ca Romania nu este intimidata de amenintari, iar strategia ramane aceeasi.
Astfel, Valeri Gherasimov a transmis ca tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta ale NATO vor fi tinte prioritare ale Rusie, potrivit agentiilor de presa. Seful Statului Major al armatei ruse a amintit ca numarul exercitiilor militare efectuate de NATO s-a dublat in ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei.
La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat ca planurile Statelor Unite de a instala sisteme antiracheta in tari europene continua sa fie o sursa de „preocupare grava” pentru Rusia. „Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic si securitatea la nivel regional”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de site-ul agentiei Sputnik.
Pozitia NATO fata de avertismentul Rusiei
Purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, a transmis pozitia institutiei, a respins acuzatiile aduse de rusi si a afirmat ca Rusia amplifica tensiunile prin utilizarea capacitatilor nucleare ca mijloace de intimidare, subliniind totodata ca suplimentarea fortelor Aliantei Nord-Atlantice in estul Europei este rezultatul actiunilor Federatiei Ruse.
Vezi si: Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, i-a medaliat pe veteranii de razboi rusi si romani
„Aceste acuzatii sunt neadevarate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare in estul Europei. Atitudinea NATO este in concordanta deplina cu Tratatul de neproliferare”, a subliniat oficialul NATO.
„Rusia este cea care a inceput sa utilizeze armele nucleare ca instrument in strategia de intimidare. Rusia a intensificat retorica nucleara si exercitiile nucleare. Bombardiere ruse care pot transporta arme atomice efectueaza zboruri in apropierea frontierelor Aliantei. De asemenea, Rusia a amenintat ca va instala rachete nucleare in regiunile Kaliningrad si Crimeea. Aceste activitati si aceasta retorica nu contribuie la transparenta si la predictibilitate in contextul modificarii substantiale a mediului de securitate din cauza actiunilor agresive ale Rusiei in Ucraina”, adauga Oana Lungescu.
„NATO este o alianta defensiva, astfel ca, in replica la actiunile Rusiei, am suplimentat prezenta militara in partea de est a Aliantei. Aceasta prezenta este prin rotatie, este defensiva, proportionala si in conformitate cu angajamentele noastre internationale. NATO isi va apara statele membre de orice amenintare”, a insistat Lungescu.
Kalasnikov isi extinde productia. Grupul lucreaza la 30 de mari proiecte care acopera intreaga gama de arme
UPDATE NATO respinge acuzatiile Moscovei: Sistemul antiracheta din România nu este indreptat contra Rusiei
Sistemul antibalistic NATO nu este indreptat impotriva Rusiei, afirma purtatorul de cuvânt al Aliantei, explicând ca instalatiile militare din România si Bulgaria nu vor avea capacitatea tehnica de a dobori rachete intercontinentale ruse.
„Sistemul NATO de aparare antiracheta nu este conceput si nu este indreptat impotriva Rusiei. Nu reprezinta o amenintare pentru capacitatile strategice ruse de disuasiune. Pozitionarea geografica si capacitatile tehnice fac imposibil ca sistemul NATO sa poata dobori rachete intercontinentale ruse cu ajutorul sistemelor din România si Polonia. Capacitatile tehnice ale acestor instalatii sunt prea limitate, numarul avut in vedere este prea mic, locatiile sunt prea mult spre sud si prea aproape de Rusia pentru a face acest lucru”, a explicat Oana Lungescu, purtatorul de cuvânt al Aliantei Nord-Atlantice.
Vezi si: S-512, avionul viitorului! Cum arata Spike S-512, primul avion supersonic de business din lume
„Scopul fortei de disuasiune a NATO este protejarea aliatilor europeni de amenintarile din ce in ce mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Acordul-cadru cu Iranul nu modifica situatia”, a argumentat Lungescu, respingând si acuzatiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercitiile NATO efectuate in estul Europei. „si aceste acuzatii sunt neadevarate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare in estul Europei. Atitudinea NATO este in concordanta deplina cu Tratatul de neproliferare”, a subliniat oficialul NATO.
Ce spune Ponta despre avertismentul Rusiei
Premierul Victor Ponta a postat un mesaj in care arata ca respinge amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse, privind tarile care vor gazdui sisteme antirachete ale NATO, si afirma ca acestea nu intimideaza autoritatile române si nu schimba strategia Romaniei.
„Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!”, a scris Ponta pe Twitter.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.