Rusia vinde perol Chinei in yuani

Bogdan
By Bogdan noiembrie 15, 2014 07:57

Rusia vinde perol Chinei in yuani

Vladimir Putin continua politica sa de castigare a independentei Rusiei fata de utilizarea dolarului in tranzactiile economice. Afectata de sanctiunile impuse de SUA si UE, Rusia a decis sa apeleze tot mai des la yuan-ul chnezesc, in relatiile comerciale cu tarile din Asia.

Compania petroliera ruseasca Rosnet a livrat cantitati importante de titei catre China, in perioada imediat urmatoare urmand a fi facuta plata, de catre partea asiatica, in yuani chinezesti.

Putin a tinut sa precizeze ca acesta este doar inceputul unei ere in care Rusia va incerca sa se ocoleasca utilizarea ddolarului in tranzactiile comerciale cu specific petrolier.

Volumul tranzactiilor denominate direct in cele doua monede a ajuns la 1,2 miliarde de dolari in luna octombrie, de la 307 milioane de dolari in septembrie sau 52 de milioane de dolari in iulie, potrivit datelor Bancii Populare a Chinei, citate de WSJ.

Intre timp, bursa de la Moscova a semnat in octombrie un acord cu banca centrala a Chinei pentru promovarea serviciului de trantactionare in yuani disponibil pe platforma pietei de capital si negociata cu autoritatile chineze introducerea de noi servicii destinate investitorilor de pe bursele rusesti si chineze.

“Fara indoiala, sanctiunile (adoptate de SUA si UE – n.r.) impotriva Rusiei vor incuraja relatiile cu alte tari, in special China. Moneda chineza va fi, pana la sfarsitul anului viitor, pe locul al treilea in lume dupa volumul de tranzactii, iar consolidarea legaturilor cu Rusia nu poate decat sa ajute eforturile Beijingului de internationalizare a renminbi-ului (cum mai este cunoscut yuanul – n.r.)”, comenteaza pentru WSJ administratorul unui fond de investitii american cu active in zona obligatiunilor denominate in yuani.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.