Breaking News

Rusia vrea sa atace Ucraina prin Transnistria. Chisinaul nu a reactionat deocamdata in niciun fel

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova și Ucraina de faptul că ar fi impus „o blocadă social-economică foarte dură” regiunii transnistrene și a promis, la Tiraspol, că Rusia va fi „întotdeauna alături de Transnistria”, scrie Vitalie Calugareanu intr-un material publicat pe site-ul Deutsche Welle.

Vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marți, la rândul său, că s-ar putea ca Rusia „să fie nevoită” să înceapă războiul în Transnistria și a sugerat că de data aceasta armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei.

Interviu realizat de Europa Libera cu Iulian Chifu pe tema Republicii Moldova

Serghei Jelezniak a făcut declarațiile în cadrul unui interviu televizat. El s-a arătat iritat de numirea ex-președintelui georgian, Mihail Saakașvili în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către președintele Poroșenko. Oficialul rus a spus că aceasta a nemulțumit și Tiraspolul, insinuând că Saakașvili și-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forțele ruse de pacificare din regiunea transnistreană.

Vezi si: Republica Moldova, lectia Ucraina si pericolul Rusiei lui Putin. DW explica minciuna neutralitatii din Constitutia Moldovei

„În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruși din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezniak. „Ei au înțeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar și au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetățeni ruși, plus pacificatorii noștri. Anume într-o situație asemănătoare, Saakașvili a decis să omoare oameni în 2008. Acum, el nu are nimic de pierdut” , a menționat vicepreședintele Dumei ruse, citat de Deutsche Welle.

Militarii ucraineni de la graniță irită Tiraspolul

Pretinsul „ministru” transnistrean de externe, Nina Ștanski, de asemenea a reacționat la numirea lui Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa. Într-un interviu pentru televiziunea „RBK” ea a menționat că numirea lui Saakașvili „este dureroasă pentru Transnistria” și că „evenimentele din Ucraina generează efecte periculoase” pentru regiunea transnistreană: ”La ora actuală, accesul mărfurilor, inclusiv a celor de primă necesitate, este blocat în totalitate. Ne putem pomeni cu deficit de alimente din cauza sancțiunilor impuse de Ucraina”, a spus Nina Ștanski.

Summit-ul de la Riga s-a incheiat dezamagitor. Tarile estice, fara perspective de apropiere de UE

De asemenea, ea s-a declarat îngrijorată de creșterea continuă a numărului militarilor ucraineni în preajma segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

La rândul său, vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a menționat în cadrul unei teleconferințe cu șefii administrației separatiste de la Tiraspol că Rusia își va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „blocada social-economică impusă de vecini”. El a asigurat autoritățile separatiste de faptul că Rusia nu va abandona niciodată Transnistria.

Chișinăul nu a reacționat în nici un fel la declarațiile oficialilor ruși și transnistreni. Directorul Serviciului naţional ucrainean de grăniceri, Viktor Nazarenko, susține, însă, că „situația pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene s-a complicat esențial în ultima vreme”. Mai mult, el vorbește chiar de „amenințări militare și tehnologice” și despre probleme serioase în ceea ce privește securitatea frontierelor.

Related posts

Departamentul de Stat de la Washington cere Parlamentului roman sa respinga modificarile la Legile Justitiei. Este o premiera a ultimilor ani in relatia Romania – SUA

Lucy Ionesco

Coronavirusul din China a ucis peste o mie de oameni, alti 1.300 sunt in stare critica

Lucy Ionesco

Parada militara de 1 Decembrie din Bucuresti va fi un eveniment impresionant, la care vor participa aproximativ 3.500 de militari si specialisti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult