S-a lansat Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne, un proiect care militeaza impotriva traficului de persoane
Lifestyle

S-a lansat Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne, un proiect care militeaza impotriva traficului de persoane

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a fost inaugurat, la mijlocul lunii octombrie, la sediul Ambasadei Sustenabilitatii in Romania. Proiectul a fost initiat de Aurora Martin, in calitate de bursiera a Departamentului de Stat al SUA si sustinut de American Councils, Ambasada Sustenabilitatii in Romania si Baroul Bucuresti. 

Conceput sa se extinda in zonele de Sud-Est ale Europei si in Balcani, „Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne” militeaza impotriva traficului de persoane, in conditiile in care datele statistice arata ca, in prezent, sunt mai multi oameni in sclavie decat au fost vreodata in istorie, iar mii de persoane sunt exploatate anual. Scopul proiectului este acela de a atrage atentia asupra diferitelor forme de exploatare si de a demonstra ca sclavia nu este un capitol inchis al trecutului. 

Un microbuz colantat cu imagini semnificative si cu inscriptia „Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne” a fost parcat in fata sediului Ambasadei Sustenabilitatii in Romania, iar in interior au fost amplasate manechine fiecare prezentand experiente reale ale unor persoane ce au suferit diferite forme de exploatare.

Muzeul mobil isi continua calatoria prin tara, in perioada 1-4 noiembrie, oprindu-se mai intai in sapte sate din Vrancea, zona de risc din perspectiva sclaviei moderne. Muzeul mobil va fi plasat in fata scolilor, primariilor, bisericilor si in alte zone de interes pentru localnici, cu scopul de a aduna comunitatea locala in jurul unei probleme care poate afecta orice persoana in orice moment.

Proiectul se va extinde ulterior la nivel national, in tari din sud-estul Europei si in Balcani, dat fiind faptul ca majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeana sunt recrutate din aceasta zona.

Proiectul este initiat de Aurora Martin, in calitate de bursiera a Departamentului de Stat al SUA si sustinut de American Councils, Ambasada Sustenabilitatii in Romania si Baroul Bucuresti, alaturi de care se organizeaza dezbateri pe tema sclaviei moderne in sapte licee si doua universitati din Bucuresti.

https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2019/11/muzeul-sclaviei-moderne-ambasada-sustenabilitatii.jpgAlti parteneri in proiect, prezenti si la dezbaterea din 17 octombrie: International Organization of Migration (UN), Amnesty International Bucuresti, International Work Finder, Universal Emergency Relief (UK), Association for Efficient and responsible Governance (Moldova), Enable Company, (Moldova), HotWeek.ro, RoNews.co.uk, Asociatia Viata fara Violenta, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Asociatia eLiberare, Asociatia Usi Deschise, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Asociatia Eu, Tu si Ei (Focsani), Vanemomde, Andor Tipo, masinapotrivita.ro si artistul Ruslan Lazarin, care a realizat videoclipul „Oamenii nu sunt de vanzare!” Cu flashmoburi pe aceasta melodie, s-au prezentat Colegiul National Al Ioan Cuza din Focsani, Colegiul National Pedagogic Spiru Haret din Focsani si Sweet Dance Studio.

De asemenea, International Justice Mission, care si-a deschis de curand o reprezentanta in Romania, a fost prezenta prin Ali Roberson, Legal Intern.

Conform Raportului privind traficul de persoane din 2018 al Departamentului de Stat al SUA, Romania ramane o tara sursa principala pentru victimele traficului sexual si a exploatarii prin munca din Europa.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeana se face in scopul exploatarii sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin munca fortata. Traficantii supun barbati, femei si copii romani la exploatare prin munca in agricultura. Expertii semnaleaza o crestere a numarului femeilor din Romania recrutate pentru casnicii formale peste hotare; dupa intrarea in aceste casatorii, femeile sunt fortate sa se prostitueze sau sa munceasca. Minorii reprezinta 50% la suta dintre victimele traficului, printre ei regasindu-se si persoane aflate in ingrijirea statului, in special in orasele mici.

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Lansata in 5 iunie 2018, Ambasada este o initiativa privata non-profit si apolitica ce incurajeaza, inspira si motiveaza companiile sa investeasca in proiecte de sustenabilitate pentru Romania, dar si sa ofere mai multe produse, servicii si comportamente responsabile – inclusiv stimuland cererea din partea consumatorilor finali pentru sustenabilitate. Ambasada Sustenabilitatii este un program initiat de echipa The CSR Agency si are ca Partener Fondator compania Kaufland Romania. Incurajam colaborarea pentru generatiile viitoare din tara noastra. Coagulam si dezvoltam comunitatea organizatiilor care vor sa aiba o activitate responsabila pentru Romania. Ne adresam mediului de afaceri, asociatiilor profesionale, mediului guvernamental, societatii civile, mediului academic si celui diplomatic.  

Sursa foto: Roza Zah

Articole asemănătoare

FLORII SI PASTE 2015: Ce programe poti vedea la TVR de Paste si Florii

Lucy Ionesco

Idei creative de amenajare pentru grădini mici

Lucy Ionesco

MIREASA PENTRU FIUL MEU 28 APRILIE 2014. Raymond: In Casa acasa am devenit cu totii rai!

Bogdan