Sa facem cunostinta cu factorii de risc in cazul dementei

Printre cele mai frecvente afectiuni din categoria acelora neurodegenerative regasim dementa. Vorbim despre o tulburare neurocognitiva foarte des intalnita si care afecteaza o multime de persoane din lumea intreaga. Dementa afecteaza deopotriva calitatea vietii pentru pacientii care sunt diagnosticati cu dementa, cat si membrii familiei sau apropiatii respectivelor persoane.

 

Dementa nu este o boala, ci un sindrom clinic care poate avea diferite cauze. Din punct de vedere medical, dementa este considerata a fi o tulburare neurocognitiva majora care poate fi descrisa prin deteriorarea abilitatilor cognitive. Vorbim despre o paleta diversificata de simptome care se manifesta prin afectarea memoriei, a capacitatii de invatare, a gandirii si a atentiei. De asemenea aceasta tulburare neurocognitiva aduce deteriorari la nivelul limbajului si al abilitatilor sociale.

Factorii de risc in cazul dementei

Chiar daca nu exista o cauza care poate fi identificata sau considerata ca fiind responsabila pentru aparitia sau dezvoltarea dementei, trebuie spus ca exista mai multi factori de risc asociati cu aceasta tulburare neurocognitiva. O categorie de factori sunt aceia care nu pot fi modificati de catre pacient. Intre acestia regasim varsta, istoricul familial si diagnosticul cu sindrom Down.

Varsta este un factor care poate fi determinant pentru aparitia dementei. Cu cat varsta este mai inaintata, cu atat riscul de a suferi de dementa este mai mare. Pentru persoanele care au trecut de 65 de ani, aceasta tulburare neurocognitiva este mai probabila sub denumirea de boala Alzheimer.

Istoricul familial este un factor de risc atunci cand dementa a fost intalnita in cazul unei rude de gradul I. Daca numarul de persoane din familie diagnosticate cu dementa si care sunt rude de gradul I este mai mare, atunci si sansele de a suferi de dementa cresc. Un alt factor de risc este diagnosticul cu Sindromul Down, acest diagnostic putand favoriza aparitia si dezvoltarea dementei.

Trecand la factorii care pot fi modificati in aparitia si dezvoltarea dementei, acestia sunt efortul fizic, dieta alimentara, consumul regulat de alcool, consumul frecvent de tutun, diferite riscuri de natura vasculara, diabetul zaharat, depresia, deficitul de vitaminele D si B12. In acelasi timp activitatea fizica regulata este foarte importanta pentru a preveni sau pentru a combate depresia.

Factorii de risc vascular includ hipertensiunea arteriala, obezitatea sau prezenta de placi de aterom pe vasele de sange. Pentru factorii modificabili, fiecare pacient sau fiecare persoana poate avea in vedere sa adopte un stil de viata care sa duca la prevenirea dementei sau la diminuarea riscului de dementa.

Care sunt simptomele frecvente in cazul dementei?

Acum ca am identificat care sunt factorii care pot cauza sau favoriza dementa, este important sa cunoastem care sunt simptomele asociate frecvent cu dementa. Cea mai des intalnita simptomatologie este tulburarea de memorie, aceasta fiind intalnita preponderent in cazul tuturor pacientilor care primesc diagnosticul de dementa.

Dincolo de tulburarea de memorie, tulburarile cognitive sunt de asemenea intalnite, iar aici putem aminti probleme de limbaj si de comunicare, dificultate pentru orientarea in spatiu, probleme in organizarea activitatilor zilnice sau efectuarea unor activitati complexe. La toate aceste se adauga si tulburarile de natura psihiatrica.