5.3 C
România
29 noiembrie 2021
GRILA SALARIZARE 2015 - 2016. GRILA SALARIZARE INVATAMANT: Salarii profesori in 2016. Noua lege a salarizarii
Viata bate filmul

SALARII 2015 – 2016. Salariile profesorilor, mai mari cu 15% de la 1 decembrie 2015

SALARII 2015 – 2016. Salarii mai mari pentru profesori si mai multe categorii de bugetari, de la 1 decembrie 2015. Dupa ce presedintele Romaniei a promulgat, saptamana trecuta, legea potrivit careia sunt majorate salariile tuturor bugetarilor care nu beneficiaza de alte cresteri salariale, la 1 decembrie 2015 actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial. Potrivit actului, de la 1 decembrie au crescut toate salariile la stat: 15% pentru profesori si 10% pentru ceilalti bugetari. Medicii aveau deja salarii mai mari cu 25%. 

De astăzi, 1 decembrie, salariile mai multor categorii de bugetari cresc cu 10%, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. În forma sa iniţială, proiectul de lege prevedea doar majorarea salariilor din sănătate şi asistenţă socială cu 25%, dar comisiile de specialitate din Parlament au decis o majorare cu 10% şi pentru ceilalţi bugetari.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută, pe 24 noiembrie, legea care prevede majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor care nu beneficiază de alte creşteri salariale.

Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost publicată miercurea trecută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884, la o zi după ce şeful statului promulgase documentul.

Anterior, proiectul de lege trecuse de senatori la sfârşitul lunii octombrie, apoi s-a aflat pe ordinea de zi a deputaţilor, cei care au adoptat documentul, cu amendamente, pe 11 noiembrie, cu 319 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şapte abţineri.

Aşadar, potrivit legii care aprobă ordonanţa 35 din 2015, în sănătate lefurile au crescut cu 25% la 1 octombrie, în învăţământ cresc cu 15 procente de la 1 decembrie, iar ceilalţi bugetari primesc şi ei, tot de la 1 decembrie, salarii cu 10% mai mari. De mărirea salarială vor beneficia toți salariații din Educație – atât cadrele didactice, cât și personalul auxiliar.

Şi asistenţii sociali urmează să beneficieze de o creştere salarială, dar de 25%, potrivit actului normativ promulgat, marţi, de Klaus Iohannis.

„Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială (…) se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015”, se menţionează în actul normativ publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.
În motivarea acestei propuneri, membrii Comisiei de muncă din Parlament au explicat că personalul din sistemul public de asistenţă socială primeşte în prezent venituri nete sub salariul minim pe ţară, astfel încât este necesară o majorare cu 25 de puncte procentuale.

În forma adoptată de Senat era prevăzut ca personalul din sistemul public de asistenţă socială să primească salarii majorate cu 25% începând cu luna octombrie.

Aceste majorări salariale se adaugă celor 25% în plus pe care îi primiseră medicii, prin ordonanţă de urgenţă, începând cu data de 1 octombrie, majorare care este deja în vigoare.

Cele 3 categorii de majorări presupun costuri suplimentare de 6,5 miliarde de lei, în bugetul anului viitor. Rămâne de văzut cum va reuşi cabinetul Cioloş să aloce bani pentru toate aceste creşteri salariale şi să se încadreze în acelaşi timp, într-un deficit bugetar mai mic de 3%.

„Nu mă surprinde deloc, am avut o discuţie cu dansul (Klaus Iohannis – n.r.) ieri şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10 la sută şi după calculele noastre putem rămâne în ţintă de deficit de 3 la sută cu această creştere”, a declarat Cioloş referitor la decizia şefului statului de a promulga legea care prevede majorarea salariilor pentru personalul din sistemul sanitar cu 25% şi a tuturor bugetarilor cu 10%.

Dacian Cioloş a declarat că Guvernul va adopta şi va trimite bugetul pentru anul viitor în parlament până pe 10 decembrie.

Stiri pe aceeasi tema

BILETUL ZILEI 14 MARTIE 2016. Benfica, Leicester si Dinamo, marile favorite ale zilei

Delia Ion

DILA EPISODUL 49, 8 IULIE 2015. Riza ii anunta pe toti ca este in viata si reincepe razbiul cu Suat

Delia Ion

BAHAR EPISODUL 46 REZUMAT, 17 MARTIE 2016. Familia Atahan este lovita de criza financiara si Mehmet decide sa vanda conacul

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult