CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Economie

SALARII 2016 – 2017. Amendamentele la OUG 20/2016 care aduc salarii mai mari pentru profesori si medici, contestate la CCR

SALARII 2016 – 2017. Parlamentarii au adoptat, luni, majorari salariale pentru profesori si medici. Oficial, proiectul de lege a fost adoptat cu 184 de voturi „pentru”, insa putin mai tarziu liberalii au contestat votul, afirmand ca legea de majorare a salariilor a fost adoptata fraudulos deoarece nu a fost intrunit cvorumul necesar de 177 de parlamentari aflati in sala. Prin amendamentele aduse la OUG nr. 20/2016 de alesii PSD, ALDE si UDMR, salariile din sanatate si educatie vor creste, in medie, cu 15%. Guvernul si liberalii au anuntat ca vor contesta maririle de salarii la Curtea Constitutionala. 

SALARII 2016 – 2017. Singurul parlamentar care a refuzat sa voteze modificarile la legea salarizarii a fost deputatul PNL, Mircea Toader, care a fost si singurul liberal prezent in sedinta de plen. Ulterior liberalii au acuzat faptul ca legea a fost adoptata fraudulos pentru ca nu a fost intrunit cvorumul necesar de 177 si au anuntat ca vor contesta legea la CCR. „PSD a minţit ca are suficienţi oameni in sala pentru a vota legea, anunţand o prezenţa de 184 de parlamentari. Imaginile arata ca in sala nu se aflau decat 168”, au scris liberalii pe Facebook.

SALARII 2016 – 2017. In replica, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor „s-o verifice la pachet si pe Roberta Anastase”. Totodata, Guvernul a anuntat ca e posibil sa atace legea la CCR majorarile de salarii facute in prag electoral. De precizat ca PNL a contestat la CCR, incepand din vara, toate legile adoptate in sensul cresterii deficitului bugetar.

Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a precizat, ieri, ca este de datoria Guvernului sa se adreseze forului care poate decide aceste conflicte intre puterile in stat si a punctat ca va contesta legea la CCR in cateva zile.

Citeste si: Parlamentul a votat cresterea salariilor! Care va fi salariul de baza in invatamant si sanatate

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016 – 2017. Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%

„Asemenea cum am facut in cazul pensiilor speciale, asemenea cum am facut în cazul oricaror masuri care au un impact care nu poate fi suportat, este de datoria Guvernului sa se adreseze forului care poate decide aceste conflicte intre puterile in stat. Sa ni se spuna de catre Curtea Constitutionala daca este sau nu constitutional sa adopti un astfel de pachet fara sa indici sursele deloc. Asteptam mai intai sa vedem ce se intampla, dupa care in cateva zile vom avea din partea Guvernului aceasta initiativa”, a declarat Pislaru, întrebat daca Guvernul ia în calcul atacarea legii la Curtea Constitutionala.

SALARII 2016 – 2017. Salariile din sanatate si educatie vor fi cu 15% mai mari

Prin amendamentele operate OUG nr. 20/2016 de alesii PSD, ALDE si UDMR, salariile din sanatate si educatie vor creste, în medie, cu 15%.

In cazul personalului din sanatate, inclusiv personalul administrativ, majorarea ar urma sa se aplice de la 1 decembrie 2016, iar in unele cazuri s-ar traduce in procente de chiar 40-50%. Astfel, un director de unitate de asistenta sociala ar ajunge la 6.498 lei (de la 4.212 lei, crestere de 54%), iar un asistent social ar primi 3.297 lei (de la 2.382 lei, crestere de 38%), in timp ce pentru un psiholog stagiar din aceeasi unitate majorarea ar fi mai mica de 100 de lei (circa 6%). In cazul unui director de program de rezidentiat, cresterea ar fi de 12,5%, iar un medic coordonator la serviciul de ambulanta ar primi un salariu cu 10% mai mare.

Pentru personalul din educatie, majorarea cu 15% ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Odata cu aceste cresteri de salarii, ar urma sa se majoreze salariile personalului din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene, din cadrul directiilor judetene de sanatate publica, precum si din o serie de institutii.

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a aratat ca ar fi vorba de un impact de 4,85 miliarde lei, un impact foarte mare care nu poate fi inclus în bugetul pe 2017. Dinspre Banca Nationala a Romaniei, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, a venit avertizarea ca Romania risca sa se întoarca la momentul 2008, cand Parlamentul a dat „cu o mana”, pentru ca dupa aceea „sa li se ia oamenilor cu doua maini”.

Economistii au avertizat, la randul lor, ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea ajunge anul viitor la 4,4% din PIB ca urmare a majorarilor decise de Parlament.

Asteptam decizia judecatorilor Curtii Constitutionale despre masurile incluse in proiectul adoptat luni de Parlament!

Stiri recomandate: SALARIZARE 2016 – 2017. Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate. Ce cresteri salariale si sporuri prevad amendamentele la OUG privind salarizarea

SALARIZARE 2016. Ce salarii prevede OUG 20/2016 pentru militari, politisti si functionarii publici cu statut special

Stiri pe aceeasi tema

Romania nu vrea un nou acord cu FMI. Ministerul Finantelor: Avem nevoie de un plan serios de reforme

Cristiana Petrariu Bota

ANAF anunta controale ample la nivel national in sectoarele cu risc fiscal

Ioana Badulescu

Cum face Lidl afaceri in Romania? Importa 71% din produse si lasa piata locala sa moara – Televiziune germana

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult