-3.4 C
România
18 ianuarie 2022
Economie

Salarii inghetate in 2016. Guvernul Ciolos ingheata salariul minim si pensiile private

Guvernul condus de Dacian Ciolos a decis sa inghete salariul minim pe economie la 1.050 de lei, in conditiile in care fostul guvern anuntate cresterea salariului la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. Si pensiile private vor fi inghetate, in timp ce programul Prima Casa va continua in 2016 cu un plafon redus, insa dobanda maxima pentru cei care iau astfel de credite va scadea.

La randul lor, soferii au parte de o veste buna, pentru ca si amenzile vor fi inghetate la actualul nivel.

Salarii inghetate in 2016

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca salariul minim va ramane inghetat la 1 ianuarie 2016. Asta desi fostul guvern condus de Victor Ponta anuntase majorarea de la valoarea actuala de 1.050 lei la 1.200 lei, de la 1 ianuarie 2016.

Te-ar putea interesa si: LEGEA SALARIZARII UNICE SE APLICA IN 2016 SAU IN 2017? Noua GRILA DE SALARIZARE nu poate fi aplicata pentru ca nu sunt bani. Legea Salarizarii va fi modificata din nou

Ministerul Finantelor a explicat ca urmeaza sa fie facute mai multe scenarii privind impactul cresterii salariului minim pentru mediul privat, avand in vedere ca in sectorul bugetar, datorita majorarilor aprobate in cursul anului 2015, toate salariile sunt, deja, peste 1.200 lei.

„Vom analiza impactul pe care l-ar avea cresterea salariului minim pe economie si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creste, pentru ca nu avem cum sa facem aceasta estimare asupra economiei si degeaba spunem noi ca vrem sa stimulam economia cu un pachet atat de generos fiscal si pe care am facut un efort foarte mare sa il includem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul de afaceri. Nu putem sa facem aceasta majorare peste noapte, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei”, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Pensii private inghetate in 2016

Guvernul a decis sa inghete contributiile catre pensiile private obligatorii din Pilonul II la valoarea de anul acesta, de 5%. In varianta de buget pregatita de guvernul anterior, contributiile la pensiile private trebuiau sa creasca anul viitor cu 0,5 puncte procentuale, cu 5,5%, in conditiile in care autoritatile si-au asumat pentru anul viitor, prin Programul de Convergenta, sa atinga un nivel de 6%.

Guvernul Ciolos anunta ca pensiile vor creste din ianuarie 2016 cu 5%

Programul de Convergenta 2015-2018 spune ca, in 2016, pentru cei 3,7 milioane participanti la Pilonul II de pensii, cota de contributie va fi majorata de la 5% la 6%. Cresterea contributiei de 1%, este formata din 0,5% aferent anului 2016 si 0,5% restant din 2009, an in care statul a amanat majorarii prevazute initial pentru contributiile virate la pensiile private obligatorii.

In prezent, din cota individuala de asigurari sociale de 10,5%, este virat 5% catre fondurile de pensii administrate privat.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern sa respecte legea in vigoare si angajamentele fata de Comisia Europeana si sa majoreze in 2016 contributia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participantilor, conform calendarului legal de contributii.

Prima Casa 2016, plafon redus

Plafonul pentru programul „Prima Casa” va fi suplimentat cu 200 de milioane de lei in acest an, insa din 2016 va fi modificat, astfel ca plafonul total de garantii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, informeaza agentiile de presa.

Marja de dobanda, aplicata peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

„Pentru ‘Prima Casa’ vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, si in conditii actualizate de cost, de rata dobanzii, adica ROBOR plus 2%”, a explicat Anca Dragu.

Celelalte conditii de creditare raman neschimbate, inclusiv avansul de 5%, au mai spus oficialii din Finante.
In prezent, plafonul total de garantii acordate de stat in cadrul programului este de 2,6 miliarde de lei, la care se vor adauga cele 200 de milioane anuntate pentru acest an.

Pensiile, alocatiile si somajul se dau mai devreme in decembrie 2015

Stiri pe aceeasi tema

Fitch confirma ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”

Cristiana Petrariu Bota

Tinerii care au peste 18 ani pot primi 450 de lei de la stat. Conditii pentru primirea indemnizatiei

Cristiana Petrariu Bota

ANAF: Doua declaratii nu mai trebuie depuse obligatoriu in 2017

Cristiana Petrariu Bota

1 comment

Cow 6 decembrie 2015 at 4:23 am

Cat! 250 Euro? Fantastic! Bombastic!

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult