Angajatii au parte in sfarsit de o veste buna. Majoritatea companiilor din Romania vor creste salariile in 2016. Cel putin asta reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanta Ernst&Young, datele indicand ca aproape 90% dintre firme vor creste salariile angajatilor in acest an. Si numarul locurilor de munca va fi in crestere in 2016.
In 2015, companiile au bugetat o crestere a salariilor propriilor angajati intre 5-20% sau chiar mai mult, fata de anul anterior, cand 38% planificau o crestere a salariilor.
Studiul mai arata ca peste 90% dintre executivii romani sunt increzatori in ceea ce priveste cresterea afacerilor in acest an, in timp ce doar 5% se asteapta la scaderea vanzarilor, iar 2% estimeaza o stagnare.
Cat despre investitii, 81% dintre executivii locali sustin ca acestea vor creste anul acesta comparativ cu anul trecut. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 400 de executivi de top din Romania.
Cei mai multi vor pune accent pe productie, nu pe reducerea costurilor, chiar daca sunt constienti ca firmele concurente pot fi cu un pas in fata daca cheltuie mai putin, arata cel mai recent studiu realizat de EY.
2016, un an mai bun pentru mediul economic
Estimarile arata profituri mai mari in acest an, prin urmare, se pot negocia atat majorari salariale, cat si noi angajari de personal. 87 la suta dintre companii au anuntat ca vor creste salariile, 81 la suta dintre ele spun ca vor avea destui bani astfel incat sa faca si investitii, iar 71 la suta vor angaja mai multi oameni, arata cel mai recent studiu realizat de EY.
Aproape jumatate dintre angajatori s-au gandit la o crestere medie de cinci la suta. Poate ca procentul nu pare mare la prima vedere, insa aceste majorari vin dupa ce si in 2015 au fost crescute salariile.
Jumatate de milion de romani primesc salarii de la firme germane
Trei metode prin care contribuabilul poate afla ce datorii are la Fisc
Potrivit datelor adunate de Ernst&Young, 43 la suta dintre firme au dat mai multi bani angatilor, numarul fiind mai mare decat cel estimat la inceputul anului trecut. Salariatii companiilor IT si cei care lucreaza in industria prelucratoare au primit cei mai multi bani.
Acum, jumatate dintre executivii care lucreaza in cercetare, dezvoltarea si tot ce tine de noile tehnologii sunt foarte increzatori in perspectivele de viitor ale sectorului in care activeaza si este pentru prima data cand estimarile lor sunt mai bune decat ale celor din IT.
LEGEA SALARIZARII UNITARE. Criteriile de performanta pe legea salarizarii
Indiferent insa de domeniul de activitate, toti patronii mizeaza pe cresterea consumului. Astfel, 65 la suta dintre executivi se asteapta la o creștere a cererii pentru produsele și serviciile companiei lor, in timp ce 30 la suta estimeaza o stagnare si doar cinci la suta cred ca vor avea mai putine comenzi. Evoluțiile cele mai bune le așteapta cei din cercetare si dezvoltare, noile tehnologii și industria farmaceutica, in timp ce evoluții negative sunt estimate in mass-media.
Chiar daca 33 la suta dintre directori considera ca sunt in avantaj cei care pastreaza costurile reduse, doar 21 la suta dintre ei si-au notat in agenda sa taie anul acesta din cheltuieli. Aproape un sfert considera mai important sa creasca productivitatea si sa lucreze la increderea in brand.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.