Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar Ministerul Muncii vrea sa-l faca optional
Breaking News Economie

SALARII. Ministrul Muncii: Salariile bugetarilor vor creste, in fiecare an, cu 25% din diferenta dintre salariul pe care urmeaza sa il aiba in 2022 si cel din prezent

SALARII 2019 – 2022. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, duminica seara, ca salariile bugetarilor vor creste, in fiecare an, cu 25% din diferenta dintre salariul pe care urmeaza sa il aiba in 2022 si cel din prezent. 

In schimb, ministrul Muncii a precizat ca medicii si asistentele au urcat direct pe grila din 2022, asadar aceasta categorie nu va mai avea niciun fel de crestere, de la 1 ianuarie,insa ceilalti angajati din sectorul sanitar vor avea cresteri.

Totodata, Vasilescu a anuntat ca se va face o reorganizare la nivelul ministerului, care are patru entitati in subordine, in judete. „Dispar jumatate din functiile de conducere judetene, e normal sa fie asa, adica in loc sa ai patru entitati poti sa ai doua, cu acelasi numar de personal, dar cu functii de conducere la jumatate”, a spus ministrul Muncii, intr-o interventie la Antena 3.

„In fiecare an, incepand din 2019 pana in 2022, se creste la bugetari cu 25% din diferenta la salariu. Atentie, ce inseamna aceasta diferenta, pentru ca au fost multe confuzii in ultima perioada, s-a spus ca se creste cu 25% pe brut, de la 1 ianuarie. Nu, este 25% din diferenta. De exemplu, eu am acum un salariu, sa zicem, de 2.000 de lei si in grila, in lege, este scrisa o cifra de 6.000 de lei care ar trebui sa fie salariul meu in 2022. Asta inseamna ca diferenta intre ceea ce am acum in plata si ceea ce urmeaza sa primesc in 2022, cand este intrarea efectiva a legii in vigoare, este de 4.000 de lei. 25% din aceasta diferenta inseamna 1.000 de lei crestere in fiecare an”, a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a adaugat ca salariile medicilor si asistentelor nu vor creste, deoarece educatia si sanatatea au fost tratate ca domenii prioritare.

„Medicii si asistentele au urcat direct pe grila din 2022, deci ei de la 1 ianuarie nu vor mai avea niciun fel de crestere, in schimb ceilalti din sectorul sanitar vor avea, biologi, chimisti, farmacisti, iar educatia a avut o crestere de 25% anul acesta, deci 25% raportat la salariul de anul trecut. Lor diferenta pana in 2022 le-a mai ramas destul de mica de recuperat”, a mai afirmat Vasilescu.

Intrebata daca sunt posibile disponibilizari, ea a raspuns afirmativ.

„Sunt posibile, sigur ca sunt posibile, de altfel eu am inceput o procedura de reorganizare pe Ministerul Muncii, asa cum stiti, sunt patru entitati in subordinea Ministerului Muncii in judete si sigur ca de acolo ne este foarte simplu sa facem o reorganizare noi, in minister. O data, dispar jumatate din functiile de conducere judetene, e normal sa fie asa, adica in loc sa ai patru entitati poti sa ai doua, cu acelasi numar de personal, dar cu functii de conducere la jumatate, si in plus noi avem cam 1.500 de persoane care trebuiesc sa fie angajate la Casa Nationala de Pensii pentru a putea sa recalculeze legea pensiilor si atunci mare parte din personalul de care nu mai avem nevoie in astfel de entitati il putem directiona catre Casa Nationala de Pensii”, a spus Vasilescu.

Stiri pe aceeasi tema

Boris Johnson, o noua infrangere in Parlamentul Marii Britanii. Legislativul a votat pentru amanarea Brexit

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul Grindeanu, prezentat oficial. PSD si ALDE au anuntat ministrii propusi sa formeze noul Executiv

Delia Ion

Mugur Isarescu: Riscurile nu au fost niciodata atat de mari, pot urma corectii dureroase

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult