Salarii profesori
Social

SALARII PROFESORI 2016. Universitatile cer Guvernului sa retraga ordonanta privind salarizarea profesorilor

SALARII PROFESORI 2016. Cinci mari universitati din Romania cer Guvernului sa retraga ordonanta privind salarizarea profesorilor, sa mareasca finantarea pentru studenti si sa aloce 6% din PIB pentru educatie pana in 2020. In caz contrar, profesorii din consortiul Universitaria (care reuneste cinci mari universitati din Romania) ameninta cu proteste publice interne si anunta ca se vor adresa atat instantelor juridice si forurilor europene. De precizat ca ordonanta privind salarizarea bugetarilor nemultumeste profesorii din intreaga tara, nu doar din invatamantul universitar. Consortiul Universitaria este format din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

De precizat ca profesorii din intreaga tara se gandesc sa boicoteze examenele de Evaluare Nationala 2016 si Bacalaureat 2016, cadrele didactice fiind nemultumite de salariile primite prin noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor, dar si de atitudinea Guvernului fata de revendicarile lor. Sindicalistii din invatamantul preuniversitar au lansat zilele trecute, la nivel national, un referendum pentru a se decide daca vor recurge la boicotarea examenelor.

SALARII PROFESORI 2016. Reprezentantii consortiului Universitaria cer Ministerului Educatiei Nationale si Guvernului sa retraga ordonanta pentru salarizarea profesorilor, sa aduca finantarea pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si sa stabileasca un calendar pentru atingerea, pana in 2020, a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.

SALARII PROFESORI 2016. Daca cererile lor nu vor fi rezolvate, cele cinci universitati din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara ameninta cu proteste publice interne si anunta ca se vor adresa atat instantelor juridice si forurilor europene. In acest caz se invoca „nerespectarea reglementarilor europene privind consultarea publica in cazul adoptarii unor masuri legislative cu puternic impact economic si social si privind subfinantarea grava a invatamantului si cercetarii in Romania”. Cele cinci universitati reclama ca s-a ajuns la o grava subfinantarea a educatiei si cercetarii, in conditiile in care nu s-a respectat prevedre de alocare a 6% din PIB pentru educatie, Romania fiind in topul tarilor UE care aloca cea mai mica cota din PIB pentru finantarea invatamantului.

Te-ar putea interesa si: Evaluarea Nationala 2016 si examenul de Bacalaureat 2016 ar putea fi boicotate de profesori

Ordonanta privind salarizarea 2016 – Ce salarii vor avea medicii, profesorii, militarii, politistii si angajatii din ministere

SALARII PROFESORI 2016. Universitatile arata ca finantarea pe student a scazut constant, in conditiile in care a scazut si numarul studentilor, in principal din ratiuni demografice, fapt ce pune presiune foarte mare pe bugetele institutiilor. Consortiul mai reclama faptul ca Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorari salariale succesive, neinsotite insa de alocarea unor sume suplimentare corespunzatoare, astfel incat majorarile, „in principiu binevenite”, au pus si mai multa presiune pe resursele universitatilor.

La toate acestea s-au adaugat numeroase decizii ale instantelor de acordare retroactiva a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile institutiilor. Totodata, subfinantarea cercetarii a dus la situatia in care Romania a ajuns pe ultimul loc in UE privind cota din PIB alocata cercetarii. Totodata, resursele deja reduse ale institutiilor se impart „profund eronat”, in baza unor decizii adminsitrative impuse de Ministerul Educatiei si de Guvern, fara a consulta universitatile.

Poti citi si: SALARIZARE 2016. Ce salarii primesc pana la urma profesorii de la Guvernul tehnocrat


Stiri pe aceeasi tema

LAURA CODRUTA KOVESI – Cine este cea mai puternica femeie din Romania

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur in Vrancea de 4.4 grade pe Richter

Cristiana Petrariu Bota

Medicul Virgil Musta atentioneaza: Orice contact cu o alta persoana fara purtarea mastii este un pericol

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult