SALARIZARE INVATAMANT. Ce cresteri salariale vor avea profesorii in 2020
Social

SALARII PROFESORI 2020. Ce spune Guvernul despre cresterea salariilor pentru cadrele didactice de la 1 septembrie 2020, asa cum prevede Legea salarizarii unitare

SALARII PROFESORI 2020. Cresterea salariilor pentru profesori de la 1 septembrie 2020, asa cum prevede Legea salarizarii unitare, ar putea sa nu fie aplicata. Premierul Ludovic Orban a explicat, marti, dupa ce a fost publicat proiectul de buget pentru 2020, ca se va aplica o crestere a salariilor cadrelor didactice de la 1 ianuarie, insa a subliniat ca cea din septembrie va fi foarte greu de finantat. Aceste cresteri nu vor putea fi operate din cauza deficitului bugetar mare. 

“Nu am luat o decizie definitiva. Daca ma intrebati pe mine, eu nu cred ca exista resurse pentru a putea sustine aceste cresteri, care, practic, inseamna obtinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020. Practic, orice alta categorie din sectorul public ar putea cere acelasi lucru. E suficient, exista o crestere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred ca foarte multi profesori, foarte multe cadre didactice, pot sa inteleaga situatia bugetara in care ne gasim si ca o astfel de crestere in avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finantat”, a spus premierul.

Proiectul de buget pe 2020 nu prevede majorarile salariale pentru profesori, de la 1 septembrie 2020, cand cadrele didactice ar trebui sa aiba salariile prevazute in grila din Legea 153 din anul 2022, conform OUG 114 aflata in vigoare, potrivit unor surse guvernamentale.

Documentul oficial prevede ca alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mica decat alocarea pentru Ministerul Educatiei de anul trecut cu 292 milioane de lei.

In bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii exista o crestere a cheltuielilor de personal (salarii) cu doar 5,88% in 2020 fata de executia bugetara de anul acesta, arata documentul publicat in transparenta decizionala de catre ministerul Finantelor.

Seful Guvernului sustine nu ar califica bugetul pentru Educatie si Cercetare ca fiind mai mic si a afirmat ca trebuie privit per ansamblu, nu doar prin prisma alocarii directe catre bugetul Ministerului Educatiei.

“Si asa, sistemul asta de a creste salariile un sfert, un sfert, un sfert in fiecare an… ma mir ca PSD nu a prevazut o crestere a salariilor pe 100 de ani ca sa ciupeasca electoral. Deja salariile din sectorul public sunt mai mari decat salariile din mediul privat si cererile nu pot sa depaseasca limita bunului simt, mai ales ca se adauga sporuri, indemnizatia de hrana, voucherele de vacanta, venituri pe care angajatii din sectorul privat nu le au”, a declarat Ludovic Orban.

Ordonanta de Urgenta 114/2018 prevede ca profesorii vor avea in 2020 o crestere de 75% din diferenta ramasa pana la grila de salarizare prevazuta in Legea 153 a salariilor.

Cresterea ar trebui operata dupa cum urmeaza:

1 ianuarie 2020 – 25% din diferenta ramasa pana la grila
1 septembrie 2020 – restul pana la salariile de baza prevazute de lege pentru anul 2022.

„De la 1 septembrie 2020 va avea loc aplicarea devansata, in trei etape, a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022 in Legea-cadru nr. 153/2017. Modificarea va viza personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de intrumare si control din invatamant”, potrivit textului citat.

Articole asemănătoare

Kovesi, vizata de o posibila inlocuire din functie din fruntea DNA

Lucy Ionesco

România se îndreaptă spre administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID, susține Cîțu

Ioana Badulescu

Cutremur in zona Vrancea cu magnitudinea 4,5 pe scara Richter, informeaza INFP

Ioana Badulescu