-1.3 C
România
18 ianuarie 2022
Calculator salariu minim 2020. Avantajati sunt romanii cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an
Economie

Salariile bugetarilor pot creste de la 1 decembrie 2015, insa masura ar reprezenta o adevarata bomba pentru noul Guvern

Majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie 2015 ar reprezenta o adevarata bomba pentru bugetul pe anul 2015. Masura ar putea deveni realitate dupa ce social-democratul Adrian Solomon a depus un amendament in acest sens in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor. Daca va fi adoptata, masura ar presupune un impact bugetar de 5 miliarde de lei si ar putea arunca in aer bugetul pe 2016. 

De precizat ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri dimineata raportul comisiilor de specialitate privind OUG ce creste salariile medicilor cu 25%. Raportul include si amendamentul unui deputat PSD care prevede cresterea salariilor tuturor bugetarilor. Documentul va primi votul final miercuri dupa-amiaza in plenul Camerei Deputatilor.

Liberalii au vrut sa retrimita la comisii propunerea privind cresterea salariilor de la 1 decembrie dar nu a intrunit suficiente voturi in plen la dezbaterile pe articole (78 voturi pentru si 89 impotriva).

Astfel, Adrian Solomon a PSD a depus un amendament in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor prin care solicita cresterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015. Amendamentul privind majorarea salariilor de la 1 decembrie 2015 a fost depus la OUG care prevedea cresterea salariilor in sistemul medical.

Amendamentul ar da o lovitura uriasa bugetului pe 2016, documentul fiind votat de coalitia PSD-UNPR-ALDE si urmand sa intre miercuri la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Ce probleme majore va avea de rezolvat guvernul Ciolos

Intre timp, Ministerul de Finante a anuntat ca nu sustine propunerile acestui amendament. Initiatorul proiectului, care este si presedintele Comisi de Munca, a motivat necesitatea acestui amendament prin faptul ca, din cauza situatiei „socio-politice“, nu ar mai fi suficient timp pentru adoptarea legii salarizarii unitare, lege care urma sa includa majorarea.

Cresterea tuturor salariilor bugetarilor de la 1 decembrie 2015 ar presupune un impact bugetar de 5 miliarde lei.

Modelul suedez poate scoate Romania din criza. Politicieni fara privilegii, fara imunitate si transparenta desavarsita in cheltuirea banilor publici

Textul amendamentului:

Dupa art. 1 se introduce un articol nou:

„Art 1^1 –
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (1), incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr. 1 – Familia ocupationala de functii bugetare „Administratie”, Capitolul II – Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr. II – Familia ocupationala de functii bugetare „Invatamant”, Anexa nr. IV – Familia ocupationala de functii bugetare „Cultura”, Anexa nr. V – Familia ocupationala de functii bugetare „Diplomatie”, Anexa nr. VI – Familia ocupationala de functii bugetare „Justitie”, Anexa VII – Familia ocupationala de functii bugetare „Aparare, ordine publica si siguranta nationala” si Anexa nr. VIII – Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

INS: Salariul mediu net, in crestere in luna septembrie

(2) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/ solda lunara bruta/ salariul lunar brut/ indemnizatia bruta de care beneficiaza personalul prevazut la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 10%, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in acelasi conditii.

(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1) si alin (2) personalul prevazut la art. 1 alin (5^5 – 5^10), alin. (6^1)-(6^2) si alin (12), precum si personalul precazut la art.I pct. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2015 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare.”

Stiri pe aceeasi tema

O noua politie va opera in Romania! Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate se va ocupa de recuperarea prejudiciilor

Cristiana Petrariu Bota

ANAF a fost inrolat in Ghiseul.ro. De miercuri, contribuabilii persoane fizice si PFA-urile pot face online plata taxelor si impozitelor

Cristiana Petrariu Bota

Sustinere financiara pentru startup-urile aflate la inceput

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult