Salariile profesorilor nu sunt o prioritate pentru Guvern. Cat de justificat este protestul din Invatamant anuntat pentru 1 iunie 2016?
Social

Salariile profesorilor nu sunt o prioritate pentru Guvern. Cat de justificat este protestul din Invatamant anuntat pentru 1 iunie 2016?

Salariile profesorilor nu sunt o prioritate pentru Guvernul Ciolos, astfel ca noua ordonanta privind salarizarea in sistemul bugetar nu prevede decat un fond de bonusuri si premii pentru dascali. Toate federatiile sindicale din invatamant sunt nemultumite de proiectul de Ordonanta de Urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar si ameninta cu un mars de protest pe 1 iunie, la care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant din toata tara. Cat de justificat este protestul din Invatamant anuntat pentru 1 iunie 2016, este intrebarea lansata in spatiul public de jurnalistul Moise Guran in emisiunea Romania in Direct, difuzata la Europa FM.

Proiectul privind majorarile salariale din noua lege a salarizarii 2016 ar urma sa intre in sedinta de Guvern spre adoptare la 1 iunie 2016, cu implementare incepand cu luna august 2016, ceea ce inseamna salarii in plata in septembrie 2016.

Guvernul a renunțat la a mai declara Educația prioritate la majorarea de salarii ce va avea loc cel mai probabil din luna august, mulțumindu-se să le dea profesorilor doar un fond de bonusuri și premii, dar și acelea condiționate de performanțele fiecărei unități de învățământ.

La întrebarea ce înseamnă performanță, ministrul Muncii a răspuns că aceasta se evaluează diferit de la o școală la alta și că, de exemplu, la o școală de la țară poate primi bonus un dascăl ce face naveta pentru a veni să lucreze cu copiii, iar la un liceu de top performanța poate fi constituită de rezultatele la olimpiade.

Marşul de protest va fi organizat pe 1 iunie pe traseul Piaţa Victoriei – Cotroceni.

Iti recomandam si: NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. Moise Guran: Salarii mai mari pentru profesori si medici, doar dupa ce se fac reforme

SALARIZARE 2016 – GRILA SALARIZARE 2016. Medicii vor avea cele mai mari cresteri in noua Lege a Salarizarii

Sindicaliştii din Educaţie au plecat, marţi seară, de la discuţiile cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, spunând că sunt nemulţumiţi de proiectul ordonanţei privind salarizarea în sistemul bugetar, deoarece nu prevede nicio majorare salarială în Educaţie, şi au ameninţat cu forme de protest, una putând fi boicotarea examenelor.

Premierul Dacian Cioloş a spus, marţi seară, legat de nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie, că acest sector este important, dar că nu poate Guvernul Cioloş ca, în câteva luni, „să corecteze toate problemele din sistem”, iar Executivul „şi-a asumat sănătatea”.

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru a declarat că noul proiect de ordonanţă privind salarizarea, care a fost pus în dezbatere publică, va fi adoptat în şedinţa de Guvern din 1 iunie, adăugând că îi aşteaptă la discuţii şi pe sindicaliştii din Educaţie, care au plecat de la consultările de marţi înainte ca întâlnirea să se încheie.

”Ne vom întâlni inclusiv cu sindicatele din Educaţie, pe care îi aştept să nu se mai ridice de pe scaun şi să plece. Au ieşit din sală cu 10 minute înainte pentru că au înţeles că nu vor beneficia de aceeaşi grilă ca cei din Sănătate. Am toată deschiderea să discutăm şi îi voi invita să la discuţii săptămâna viitoare. Pe 1 iunie, dacă lucrurile vor fi în regulă şi vom organiza Consiliul Naţional Tripartit pentru a valida această propunere de ordonanţă, se va propune în şedinţa de Guvern spre adoptare, cu implementare începând cu luna august 2016, ceea ce înseamnă salarii în plată în septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocaţi la rectificarea bugetară”, a spus Dragoş Pîslaru.

El a precizat că problema reprezentanţilor din Educaţie, în acest moment, nu este că ei nu câştigă din noile prevederi, ci că sectorul de Sănătate câştigă, dar în condiţiile de responsabilitate fiscal-bugetare actuale, nu puteau să existe aşteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani.

Cât de justificat este protestul dascălilor anunţat pentru 1 iunie 2016?

Vezi cele mai noi dezbateri de la Europa FM.

Iti recomandam si: NOUA LEGE A SALARIZARII, din nou in atentia Guvernului. Cum va arata noua ORDONANTA DE SALARIZARE!

Noua Lege a salarizarii are cel putin 10 variante. Ordonanta prevedea cresteri doar pentru cei din partea de jos a grilei de salarizare

Articole asemănătoare

DIICOT: Peste 4.700 de dosare vor fi inchise in cazul in care modificarile Codurilor penale intra in vigoare

Ioana Badulescu

Preotii vor jura ca nu vor fura. Juramant si act de fidelitate fata de Biserica Ortodoxa

Lucy Ionesco

Ministerul Sanatatii a anuntat rezultatul testelor in cazul stewardesei care a aterizat la Cluj cu suspiciune de coronavirus

Lucy Ionesco