-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Economie

Salariile romanilor se duc pe mancare, facturi si medicamente

Romanii muncesc pentru a-si plati mancarea, facturile si medicamentele. Cel putin asta reiese din ultimele date publicate de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, 72% din SALARIILE romanilor se duc pe produse alimentare, factura la intretinere si medicamente.

Datele de la Statistica mai arata ca 19% din salarii se duc pe impozite si pe alte taxe. Cifrele INS relevă faptul că numai 1,4% din veniturile românilor ajung în industria turistică, în vreme ce pentru educaţie se alocă… 0,4% din salariu.

România este o ţară mai puţin dezvoltată. Venitul pe locuitor este la jumătate din media europeană. Este clar că România se aseamănă cu ţări din Asia. Se observă ponderea mare a cheltuielilor de consum, iar în structura consumului produsele alimentare sunt de multă vreme dominante în coşul de consum al gospodăriilor, susţin specialiştii consultaţi de România liberă.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016 – Ce salarii primesc pana la urma profesorii de la Guvernul tehnocrat

GRILA SALARIZARE 2016. Ei vor avea cele mai mari cresteri in noua Lege a Salarizarii

Cu cat a crescut salariul mediu net in Romania in aprilie

Salariul mediu net a ajuns, în aprilie, la 2.086 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 35 lei (1,7%), cele mai mari câștiguri fiind în sectorul de tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.342 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.169 lei), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

La nivelul câștigului salarial brut, acesta s-a situat în aprilie 2.879 de lei, mai mare cu 1,8% față de luna martie 2016.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,3%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost 116,1%.

De asemenea, indicele câștigului salarial real a fost 101,9% pentru luna aprilie 2016 față de luna precedentă, în timp ce față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 159%, cu 2,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna martie 2016.

Potrivit datelor INS, în luna aprilie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

Pe de altă parte, scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în unele activități din sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri în luna precedentă, dar și angajării de salariați cu câștiguri salariale mici.


Related posts

Anunt ANAF privind personalul cu functii de conducere din cadrul DGAF

Lucy Ionesco

Noi masuri pentru investitii in educatie si sanatate si facilitati menite a atrage specialistii

Delia Ion

Cluj, orasul cu cele mai scumpe apartamente din Romania

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult