Social

Salariile scad cu 30% dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, sindicatele ameninta cu proteste ample

Salariile vor scadea cu 30% dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, sustin sindicatele, care ameninta cu proteste ample in perioada urmatoare. In prezent, contributiile platite de angajator sunt de 22,75%, iar in 2018 vor fi zero. Sindicatele ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu renunţă la ideea ca de la 1 ianuarie 2018, doar angajaţii, nu şi angajatorii, să achite contribuţiile pentru pensii şi sănătate.

Potrivit sindicalistilor, trecerea contributiilor de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete din mediul privat cu până la 30%, inclusiv la bugetari. Pentru ei, promisiunile de creşteri salariale vor fi mai mult o păcăleală, spun liderii sindicali.

Guvernul îi transformă pe angajaţi în ″cobai″⁣, spun sindicaliştii despre iniţiativa ca, de la 1 ianuarie 2018, aceştia să achite singuri contribuţiile la pensii şi sănătate. Este o mutare care va duce la scăderea salariilor din mediul privat, dacă patronul nu le majorează pe cele brute. Sau la abuzuri.

Dumitru Costin, președintele Blocului National Sindical (BNS): ″Atunci când intervine strict opţiunea angajatorului, el va cumpăni – vreau să scap de asta, nu-i mai măresc brutul, şi-am scăpat de el. E şi o formă prin care unii angajatori vor scăpa de angajaţi.″⁣ În plus, pentru angajaţii la stat, majorările salariale anunţate vor fi anulate.

Ministrul Muncii aduce precizari privind cresterile salariilor din invatamant si calendarul aplicarii Legii salarizarii 

De marti, statul taxeaza munca part-time ca pe cea cu norma intreaga. Romanii cei mai afectati de aceasta decizie
Bogdan Hossu, confederația Cartel Alfa: ”Cei din sectoruil bugetar se simt frustraţi pentru că înseamnă că un fel de păcăleală legată de ţintele de salarizare la care ar fi trebuit să ajungă, care sunt diminuate cu aproape 25%, mă refer pe net.

Liviu Dragnea: ”Angajatorii nu trebuie convinși să crească salariile brute, pentru că cheltuiala toatală a angajatorului rămâne aceeaşi. Netul va creşte datorită reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.”

Chiar şi cu un impozit de 10%, oamenii vor avea de pierdut dacă leafa brută nu creşte.

De exemplu, sindicaliştii au calculat că un angajat care e plătit acum cu un salariu net de 1.770 de lei, va ajunge să câştige cu aproape 300 de lei mai puţin de la anul.

Sindicaliştii spun că sunt gata să protesteze în faţa Guvernului în perioada următoare, în speranţa că Executivul va decide să păstreze actuală împărţire a contribuţiilor sociale între angajaţi şi angajatori.

Salariu septembrie 2017
brut: 2.500 lei brut (impozit 16%)
net: 1.769 lei net

Salariu ianuarie 2018
brut: 2.500 lei
net: 1.472 lei net (impozit de 10%) = SCĂDERE DE 297 lei!

Sursă: Blocul Naţional Sindical

Vezi si: Cresterea salariilor brute cu 50% in invatamant va fi resimtita de profesori si la pensie

Toate salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2018, o crestere mai mare este prevazuta in invatamant si sanatate

Ministerul Muncii a anuntat prevederile din noua grila de salarizare

Stiri pe aceeasi tema

HCM Constanta s-a calificat la Turneul Final Four al Cupei EHF

Bogdan

Academia Navala din Constanta, perchezitionata de procurorii militari. Mai multi profesori ar fi luat mita pentru a promova examene

Delia Ion

Andreea Chiriac, moarta marti din cauza arsurilor suferite in Colectiv, are o poveste de viata ravasitoare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult