Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate
Economie

Salariul minim creste de la 1 mai 2016. Proiectul va fi aprobat in sedinta de Guvern

Salariul minim va creste de la 1 mai 2016. Potrivit unui proiect de hotarare, care urmeaza a fi aprobat in sedinta de Guvern si care a primit girul sindicatelor, salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, incepand cu 1 mai 2016. Proiectul mai prevede si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie. Asta inseamna o crestere de aproximativ 135 de lei a salariului net, adica a „salariului in mana”, de la 780 de lei, la 915 de lei pe luna.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a precizat ca Guvernul a inaintat proiectul de hotarare care prevede aceasta majorare marti dimineata, iar aceasta propunere este agreata de sindicalisti pentru ca se recupereaza partial pierderea din primele patru luni ale anului in care salariul minim la ramane la 1.050 de lei.

Guvernul a inaintat marti dimineata proiectul de hotarare care prevede majorarea salariala. Pentru acceptarea cresterii, Guvernul a pus insa si o conditie sindicatelor: sa nu mai faca cereri de facilitati fiscale pe parcursul anului 2016.

Aproximativ 1.400.000 de romani sunt vizati de cresterea salariului minim. Majoritatea, aproape 1 milion, lucreaza in mediul privat.

Potrivit unor surse citate de StirileProTV, in plan ar exista si un plan de indexare a salariului minim, urmand ca detaliile sa fie stabilite in cadrul discutiilor urmatoare.

Guvernul a reusit sa obtina si un acord cu sindicatele si patronatele pentru realizarea unui studiu care sa analizeze impactul pe care aceasta crestere a salariului minim il va avea asupra economiei, precum si noi modalitati prin care salariul ar putea fi marit in urmatorii ani.

Proiectul de Hotarare de Guvern care prevede cresterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, urmand sa intre si la Consiliul Economic Social (CES).

„Am primit proiectul de Hotarare de Guvern care prevede de la 1 mai cresterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede si obiectia noastra legata de salariatii din sectorul bugetar, si anume de a nu se introduce salariul de incadrare in judecata, ceea ce reprezenta o pacalire a lucratorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de baza. Nu in ultimul rand, este angajamentul Guvernului, si speram sa il tina, ca pana in aprilie sa se creeze un mecanism legislativ care sa stabileasca salariul minim pe economie pe o formula care sa tina cont de criterii esentiale, economice si sociale, precum cosul minim, inflatie, Cartea Sociala Europeana, care spune ca salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie sa fie de cel putin 50%”, a spus Bogdan Hossu.

Stiri pe aceeasi tema

Concedieri la Dacia Mioveni, sute de angajati vor fi disponibilizati

Cristiana Petrariu Bota

Viitorii şefi ai Băncii Naţionale sunt audiaţi astăzi în Parlament.

Teodora Badescu

Bursele din intreaga lume sunt in cadere libera dupa scaderea cotatiei petrolului. UPDATE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult