Nivelul salariului minim din Romania ar putea creste cu aproximativ 7%, daca formula de calcul va fi determinata de rata inflatiei si indicele de crestere a preturilor de consum, a anuntat premierul Ludovic Orban. El a spus ca formula va fi definitivata in aceasta saptamana.
De asemenea, salariile din Educatie vor fi majorate de la 1 ianuarie 2020, asa cum este prevazut in lege, a dat asigurari premierul.
Intr-o discutie cu sindicatele din invatamant, purtata la Palatul Victoria, la care a participat si ministrul de resort, Monica Anisie, seful executivului a promis si ca procentul din Produsul Intern Brut alocat educatiei va creste constant, astfel incat el sa se apropie de tinta de 6%.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a amintit ce majorari salariale ar trebui acordate anul viitor: „In primul rand, ne intereseaza ce se va intampla in bugetul de stat pentru anul viitor, daca guvernul va respecta prevederile legale in ceea ce priveste finantarea.
Promisiunea este de a creste alocarile constant, asa cum ne asteptam, ca a aplica 6% direct este mai complicat.
De asemenea, am abordat problemele legate de ce se va intampla cu cresterea salariala in 2020, pentru ca avem, asa cum spune in lege, doua cresteri, la 1 ianuarie 2020 si 1 septembrie 2020.
Ramane sa se faca in urmatoarele zile niste calcule referitoare la ce se va intampla cu 1 septembrie 2020, dar la 1 ianuarie nu se pune problema de a nu se acorda aceasta marire.”
Sindicalistii din invatamant au mai precizat ca in privinta reducerii numarului de ore, va fi constituit un grup de lucru, din care vor face parte reprezentantii elevilor, parintilor si profesorilor, precum si specialisti in educatie.
Cadrele didactice care vor fi afectate de o astfel de masura ar putea fi implicate in programul „Scoala dupa scoala”, care ar urma sa fie introdus in toate unitatile cu clase primare din tara, informeaza Rador.