Ministerul Finantelor a explicat de ce nu va fi majorat salariul minim de la 1 ianuarie 2016. Ministrul Anca Dragu a explicat ca salariul minim nu va fi majorat de la 1.050 lei la 1.200 lei deoarece in acest moment nu exista un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si a mediului privat, transmite Ziarul Financiar. Potrivit ministrului de Finante, guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei intr-un timp scurt, astfel ca majorarea nu este cuprinsa in proiectul de buget pentru 2016. Anca Dragu a facut si o comparatie controversata cu tari precum India, China si Africa de Sud, unde locuitorii „stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme“.
„Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei“, a declarat ministrul Anca Dragu.
Anca Dragu a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii „sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme“.
Salarii inghetate in 2016. Guvernul Ciolos ingheata salariul minim si pensiile private
„Degeaba vrem noi sa impulsionam economia cu un pachet atat de generos fiscal, pe care am facut eforturi semnificative sa-l introducem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privata“, a spus Dragu. Ministrul a subliniat ca exista riscul unui impact asupra economiei „albe-gri-negre“, astfel ca pot exista migrari ale angajatorilor catre zonele pietei gri si negre.
Anul 2016, fara tichete de masa, cadou, ore suplimentare sau indemnizatii la iesirea la pensie sau trecerea in rezerva
„Nu avem un impact direct pe cheltuieli in proiectul de buget (al majorarii salariului minim – n.r.), pentru ca in zona salariilor bugetarilor, datorita cresterilor aprobate in acest an – sanatate 25%, asistenta sociala 25%, la institutiile locale 12% si inca 10% la anul – au acoperit cresterea salariului care de la 1.050 lei la 1.200 lei era de 14% si, practic, nu mai avem impact direct pe cheltuieli. Iar alte drepturi nu mai sunt legate de salariul minim“, a explicat la randul sau Daniela Pescaru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabila de buget, citata de Ziarul Financiar.