12.4 C
România
1 octombrie 2022
NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016
Breaking News

SALARIZARE 2016 – 2017. Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate. Ce cresteri salariale si sporuri prevad amendamentele la OUG privind salarizarea

SALARIZARE 2016 – 2017. Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate, dupa ce comisiile de buget si munca din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, votul in plen urmand a se da saptamana viitoare. Prin modificarile adoptate astazi se aproba majorari salariale si de sporuri in sanatate si educatie, in medie cu 15%. Dupa adoptarea amentamentului, Federatia Sanitas a anuntat ca va suspenda protestele, dar se va reintra in greva daca nu vor fi adoptate modificarile cerute.

Adoptarea raportului privind salarizarea bugetarilor vine dupa ce deputatii din comisiile de munca si de buget au adoptat, ieri, un amendament la OUG 20 privind salarizarea prin care sporurile personalului sanitar se calculeaza prin raportare la salariul de baza si nu la cel din 2009, asa cum solicitasera sindicatele prin greva generala. Decizia a generat o serie de reactii critice. Ministrul Muncii Dragos Pislaru a atras atentia ca impactul bugetar la acest amendament este de 1,125 miliarde lei, in timp ce un secretar de stat in ministerul Muncii a avertizat ca se deschide „cutia Pandorei”.

SALARIZARE 2016 – 2017. O alta modificare votata ieri de comisie este cea prin care salariile angajatilor din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cresc cu 25% incepand cu 1 decembrie 2016. De asemenea, s-a votat o crestere de 15% a salariilor personalului din invatamant – care cuprinde personalul didactic, nededidactic si auxiliar – de la 1 ianuarie 2017 fata de nivelul celor din decembrie 2016.

Citeste si: SALARIZARE 2016. Ce salarii prevede OUG 20/2016 pentru militari, politisti si functionarii publici cu statut special

La sedinta de astazi de adoptare a raportului comisiilor au fost prezenti doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati. Deputatii liberali au plecat ieri din sedinta, acuzandu-i pe social-democrati ca vor sa „cumpere voturi”, iar astazi pur si simplu nu s-au mai prezentat.

SALARIZARE 2016 – 2017. CE AMENDAMENTE S-AU ADOPTAT LA OUG PRIVIND SALARIZAREA

Comisiile din Camera Deputatilor au adoptat mai multe amendamente la ordonanta privind salarizarea prin care se acorda mariri de salarii la angajatii de la Casa Nationala de Asigurari, se calculeaza sporurile la salariul actual si nu la cel din 2009 pentru personalul din domeniul Sanitar, se majoreaza cu 15% salariile intregului personal din educatie precum si celui care lucreaza in asistenta sociala.

In sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadar, presedinte Federatia Nationala Sindicala ‘Alma Mater’. Sursa de finantare este ‘bugetul de stat’.

Citeste si: Salariile la stat, mult mai mari decat la privat. Patronii au aplicat legea si atat, dar au fost zgarciti cu salariile angajatilor

OUG privind SALARIZAREA asigura cresterea salariilor in ministere, dar in Sanatate sunt probleme. Diferente mari intre salariile de la spitalele neclinice si cele clinice

SALARIZARE 2016 – 2017. De asemenea, au mai fost adoptate si o serie de amendamente propuse de ‘Alma Mater’. Astfel, s-au clarificat functiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetatorii sunt asimilati din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din invatamant au trecut la personal didactic auxiliar, avand toate drepturile respective.

La functiile de conducere in didactic auxiliar au fost eliminate restrictiile de ocupare, putand fi ocupate atat de informaticieni, cat si de ingineri si de alte categorii. De asemenea, s-au mai facut o serie de corectii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepante.

SALARIZARE 2016 – 2017. Cresteri salariale pentru angajatii CNAS

Potrivit amendamentelor adoptate de cele doua comisii, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 % fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, prezent la dezbatere, a precizat ca daca acest amendament este adoptat, deficitul va creste. ”In afara de problemele de deficit bugetar pe acest amendament avem si urmatoarea situatie. Vorbim de bugetul de Sanatate despre care astazi am vorbit ca e pe deficit. Acordam miliarde de lei din bugetul de stat pentru echilibrarea acestui buget. Acest deficit va fi mai mare”, a spus secretarul de stat in Ministerul de Finante. Cu toate acestea, comisiile reunite au adoptat amendamentul depus de social-democratul Florin Buicu prin votul majoritatii PSD-ALDE-UDMR.

SALARIZARE 2016 – 2017. Sporuri pentru cadrele medicale

Deputatii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la baza salariala din anul respectiv, nu la nivelul din 2009. Acest amendament, propus de cei de la Sanitas si care reprezinta practic motivul pentru care cadrele medicale se afla in greva, a incins spiritele in cadrul comisiei intre reprezentantii PSD si ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

”Practic se deblocheaza sporurile la salariile in plata in acest moment. E vorba de impactul bugetar pe care o are aceasta masura (…) In momentul in care spui ca sporurile se aplica la salariul in plata asta inseamna ca automat faci o derogare de la legea de salarizare anuala si toate celelate categorii care au aceeasi inghetare la salariul din 2009 se vor uita la soare. Vorbim de un impact de 1,125 miliarde de lei numai aceasta dezghetare (…) Intelegem ca aceasta e cel mai important element din intreaga propunere in materie de impact bugetar? (…) Sporurile medicilor sunt la fel cu sporurile asistentelor din 2009. Deci nu s-a modificat nimic legat de sporuri”, a spus Pislaru in cadrul dezbaterilor.

SALARIZARE 2016 – 2017. Amendamentele privind salarizarea ar putea duce deficitul bugetar la 4,4% din PIB in 2017

„Un grup de parlamentari (mai ales ai PSD) au trecut grabit prin comisii mai multe amendamente legate de salarizarea publica, sperand sa le poata adopta marti”, noteaza economistii ING intr-un raport destinat investitorilor. Implementarea acestora precum si lipsa unor masuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4%/PIB, in conditiile in care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice incepand cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal, se mai spune in raport.

Acestea ar avea un impact asupra anvelopei salariilor publice de 0,4-0,5% din PIB in 2017, cu masuri in educatie si sanatate, in plus fata de masurile de cresteri salariale agreate anterior de 0,3%/PIB. Alte categorii de bugetari vor cere, probabil, si ei cresteri de salarii dupa aceste decizii.

Care sunt noile grile de salarizare din invatamant si ce salarii primesc profesorii

Notificarea Curtii Constitutionale de catre Guvern sau retrimiterea inapoi in Parlament de catre presedinte sunt singurele posibile obstacole. Presedintele a anuntat deja ca va trimite inapoi spre reexaminare o lege care taie 102 taxe parafiscale (impact de 0,2%/PIB).

Ministrul Muncii atrage atentia asupra impactului bugetar avut de majorarea de salarii

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, luni, dupa ce deputatii din Comisiile de buget si munca au decis amendarea Ordonantei de Urgenta 20, in sensul majorarii salariilor unor categorii de personal, ca este un moment trist pentru Romania, cu miza electorala, rezultatul fiind „ceva nesustenabil”.

„Suntem intr-un moment in care poate eu nu am experienta politica sa-l interpretez… Este un moment trist pentru Romania, un moment in care cu miza electorala ne permitem sa ne jucam cu asteptarile si credintele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uita si asteapta sa aiba o viata mai decenta”, a spus Pislaru.

El a reafirmat ca amendamentele adoptate in comisii au un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

„Aproape mi-am pierdut vocea incercand sa explic ca discutam de lucruri serioase, de un impact bugetar la o prima estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, aditional peste intentia initiala a Ordonantei 20. Este un act pe care de la inceput l-am pus sub semnul ilegalitatii pentru ca nu ai voie si nu intamplator Parlamentul a adoptat legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa modifici salarii, pentru ca se stie ca asta este o moneda electorala. Nimeni nu va putea spune ca ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atata timp cat partidele, mai ales cele care au ramas in sala, au avut tot timpul sa faca aceste modificari ani de zile”, a adaugat ministrul.

Related posts

SUA isi alege presedintele in 2016. Indiferent cine va castiga alegerile, va avea un impact major in politica globala

Lucy Ionesco

Marcel Ciolacu a fost ales presedinte al PSD. Cine sunt cei 12 vicepresedinti din noua conducere a partidului

Lucy Ionesco

Legea Pensiilor a fost adoptata de Camera Deputatilor. Modificarile vizeaza stagiul minim de cotizare si definitia pensionarului

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult