Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Economie

SALARIZARE 2016 – 2017. Decizia de majorare a salariilor ar putea arunca in aer economia Romaniei

SALARIZARE 2016 – 2017. Salariile de baza din invatamant au fost majorate cu 15%, la inceputul acestei saptamani, au decis comisiile reunite de Buget si Munca din Parlament. Potrivit amendamentului aprobat de parlamentari, majorarea cu 15% a salariilor de baza din invatamant se aplica incepand cu 1 ianuarie 2017. Masura nu este privita cu ochi buni de Guvern, care a spus ca va ataca la CCR legea salarizarii. Si presedintele, Klaus Iohannis, s-a declarat impotriva majorarilor de salarii, catalogand masura parlamentarilor drept populista. Si FMI a transmis un avertisment in acest sens.

Amendamentul la legea salarizarii a fost votat de parlamentarii PSD si UDMR, cei de la PNL nefiind prezenti la sedinta. Daca amendamentul se va materializa, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, existente in plata la data de 31 decembrie 2016, se majoreaza in medie cu 15%. Decizia de majorare a salariilor din invatamant nu este finala, pentru ca amendamentele urmeaza a fi votate in plenul Parlamentului.

SALARIZARE 2016 – 2017. „Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, existente in plata la data de 31 decembrie 2016, se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice si aprobat prin hotarare a Guvernului”, se arata in amendamentul care apartine Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a opus adoptarii acestui amendament, motivand ca majorarea salariilor nu poate fi suportata de buget.

SALARIZARE 2016 – 2017. Vot final in Parlament, saptamana viitoare

Dupa ce Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale si de sporuri in sanatate si educatie, in medie cu 15%, urmeaza votul final.

De precizat ca votul final va fi dat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor.

Iti recomandam si: Salarii majorate pentru angajatii din invatamant si sanatate. Ce cresteri salariale si sporuri prevad amendamentele la OUG privind salarizarea

Guvernul, anunt de ultima ora privind noile modificari la legea salarizarii

Comisiile reunite de Buget si Munca au mai aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era pana acum, precum si majorarea cu 25% a salariului de baza de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al CNAS.

SALARIZARE 2016 – 2017. Premierul, despre majorarile de salarii: Daca nu sunt facute responsabil, riscam sa repetam istoria

Premierul Dacian Ciolos a avertizat miercuri, in deschiderea Consiliului National al PNL, ca este necesar ca evolutia buna a economiei sa fie „resimtita si in nivelul de trai”, dar daca acest lucru nu este facut „responsabil”, „riscam sa repetam din nou istoria”.

Ciolos s-a referit inclusiv la avalansa de proiecte populiste aprobate recent de Parlament, inclusiv la amenamentele aduse la legea salarizarii, si a afirmat ca riscam ca, „dupa o perioada de crestere economica, sa ajungem din nou la probleme”.

„Avem nevoie sa facem ca evolutia buna economica a Romaniei sa fie resimtita si in nivelul de trai. Dar daca nu facem asta cu decizii responsabile, riscam sa repetam din nou istoria”, a spus Ciolos. Potrivit premierului Ciolos, este nevoie de marirea salariilor, dar nu intr-un mor „populist si electoralist”.

„Trebuie sa explicam oamenilor ca prin asta ne riscam viitorul”, a subliniat primul ministru, aratand ca „problema in Romania nu e o crestere procentuala a salariilor, ci faptul ca nu am tratat chestiunea disfunctionalitatilor” care exista in prezent.

Poti citi si: Ce salarii prevede OUG 20/2016 pentru militari, politisti si functionarii publici cu statut special

Salariile la stat, mult mai mari decat la privat. Patronii au aplicat legea si atat, dar au fost zgarciti cu salariile angajatilor

OUG privind SALARIZAREA asigura cresterea salariilor in ministere, dar in Sanatate sunt probleme. Diferente mari intre salariile de la spitalele neclinice si cele clinice

Klaus Iohannis: Parlamentul, intr-o zona populist-electorala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, intrebat despre majorarile salariale votate recent de alesi, ca Parlamentul a ajuns intr-o „zona populist – electoralista”. Seful statului a aratat ca este greu sa fii de acord cu majorari „votate pe ultima suta, de fapt ultimii 2 metri inainte de alegeri”, in conditiile in care aceste masuri trebuie discutate.

In ceea ce priveste legea PSD pentru eliminarea a 102 taxe, presedintele a declarat ca este bine sa se renunte la unele taxe insa in ceea ce privste taxa radio tv, o astfel de masura ar trebui dezbatuta public.

„E greu sa spui ca esti de de acord cu majorari votate pe ultimii 2 metri inainte de alegeri. Parlamentul a ajuns intr-o zona populista. (…) De asta am zis, de demult, ca in aceste ultime zile ale Parlamentului nu este bine sa discute lucruri care trebuie discutate asezat”, a afirmat seful statului.

FMI avertizeaza Romania

Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza Romania cu privire la riscul de deteriorare a deficitului bugetar in contextul majorarii cheltuielilor, in special al celor cu salariile, cumulat cu reducerile de taxe.

FMI isi pastreaza estimarile legate de cresterea economica din Romania in 2016 si 2017, de 5%, respectiv 3,8%, cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa, in ultimul raport dedicat statelor din Europa Centrala, de Est si Sud-Est (CESEE).

Totusi, Romania este inclusa in grupul statelor in cazul carora deficitele fiscale structurale ar urma sa se deterioreze in urmatorii doi ani fata de 2015, alaturi de Cehia, Ungaria, Polonia si Turcia.

In Romania, un pachet de reduceri de taxe si majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este asteptata sa inverseze tendinta de consolidare inregistrata in ultimii ani, potrivit FMI. Deficitele fiscale structurale ar urma sa ramana ridicate (2-3% din PIB) in multe state din CESEE.

Related posts

Modificari pentru contabili! Ministerul de Finante vrea sa aduca atributii noi contabililor si sa schimbe regulile CECCAR

Lucy Ionesco

Romanii care muncesc in strainatate ar putea fi impozitati de doua ori. Ce prevede draftul de modificare a Codului Fiscal

Ioana Badulescu

Guvernul vrea sa impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Reactia Opozitiei

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult