2.9 C
România
21 februarie 2024
SALARIZARE. Noua lege a salarizarii unitare va fi adoptata la 1 iulie 2017 si asumata de Guvern. Veniturile vor fi impartite in doua categorii
Economie

SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor va fi adoptata la 1 iunie 2016

SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor este in lucru la Ministerul Muncii si urmeaza sa fie adoptata pana la 1 iunie 2016. Noua ordonanţă privind salarizarea bugetarilor va include indexări în trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai. Sporurile si indemnizatiile vor ramane la fel, insa sindicalistii nu sunt multumiti, deoarece spun ca se va ajunge ca femeia de serviciu sa aiba un salariu mai mare decat un lector universitar. 

SALARIZARE 2016. Ministrul Muncii a declarat vineri, după întâlnirea cu sindicatele, că nu se discută despre un alt proiect de ordonanta privind salarizarea şi că se iau în calcul nişte „principii”. Mai mult a spus oficialul, Executivul vrea să se concentreze pe mărirea salariilor mici din sistemul bugetar şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

SALARIZARE 2016. Noua ordonanţă privind salarizarea bugetarilor va include indexări în trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, va îngheţa sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare şi va bloca, la nivelul din iulie, şapte categorii de plăţi, potrivit unor surse din Guvern, citate de Profit.ro. Inechităţile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021.

Vezi si: NOUA LEGE A SALARIZARII, din nou in atentia Guvernului. Va fi o noua ORDONANTA DE SALARIZARE!

SALARIZARE 2016. UPDATE ora 12.15: Ministrul Muncii a declarat vineri, după întâlnirea cu sindicatele, că nu se discută despre un alt proiect de ordonanta privind salarizarea şi că se iau în calcul nişte „principii”. Mai mult a spus oficialul, Executivul vrea să se concentreze pe mărirea salariilor mici din sistemul bugetar şi nu pe sporuri şi indemnizaţii, transmite Romania TV.

SALARIZARE 2016.„In cadrul Consiliului National Tripartit s-au pus in discutie cateva principii, procese, unde vrem sa ajungem, ce vrem sa obtinem. Nu se discuta de vreun alt proiect de ordonanta. Si daca vorbim despre principii, referinta care s-a facut la sporuri si indemnizatii…singurul lucru care trebuie retinut este ca in acesta abordare noua pe care am propus-o partenerilor sociali, a fost sa ne concentram pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii”, a declarat Dragoş Pîslaru, după întâlnirea cu sindicaliştii.

Ministrul a explicat cu ce diferă proiectul legislativ la care se lucrează acum faţă de vechea abordare. „Aceasta ordonanta recunoaste capacitatea fiscal-bugetara pe care o avem si incearca sa rezolve ce ne sta la dispozitie pentru perioada urmatoare. Discutam despre o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem si trebuie sa fim cu totii constienti de acest lucru. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita. Aveam optiunea sa carpim toata grila de salarizare, cum a fost incercat deja, fara succes, sau sa ne concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele”, a precizat oficialul, citat de Romania TV.

Iti recomandam si: Noua Lege a salarizarii are cel putin 10 variante! Cum e posibil asa ceva? Uite ce prevedea ultima Ordonanta

Detalii despre motivele care au dus la retragerea proiectului privind salarizarea

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016. DETALII

SALARIZARE 2016. Mai mult, a spus Pîslaru, Executivul vrea să se concentreze pe mărirea salariilor mici din sistemul bugetar şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

„Am in acest moment o masare a salariilor in zona salariului minim in plata de la 1 mai, 1.250 de lei, fara a se face diferentierea intre persoane cu studii medii, debutanti cu studii superioare si chiar zona cu studii superioare de vechime. Si atunci, propunerea principiala de concentrare a resurselor este catre aceasta baza, care sa fie decomprimata in sus si care sa permita, pana la un prag de inflexiune pe care ni-l va permite bughetul, sa putem regla acaesta baza a piramidei salariale in domeniul bugetar”, a mai explicat ministrul Muncii.

SALARIZARE 2016. Cele şapte categorii de plăţi sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 – având în vedere că ordonanţa de urgenţă pregătită de Executiv, denumită „corecţii aduse la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice”, va fi aplicată din august, cu primele plăţi în septembrie – sunt: indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi alte drepturi acordate personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare; pensiile de serviciu (pentru funcţionari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, judecători şi procurori, militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare); indemnizaţiile consilierilor locali şi consilierilor judeţeni; indemnizaţia de limită de vârstă pentru deputaţi şi senatori; suma lunară forfetară acordată deputaţilor şi senatorilor; diurna deputaţilor şi senatorilor; indemnizaţiile de pensionare, informează profit.ro.

Vor fi păstrate clasele de salarizare prevăzute în Legea-cadru 284/2010, precum şi actuala încadrare a personalului pe clase de salarizare.

SALARIZARE 2016. Sursele citate susţin că, în vederea obţinerii sprijinului sindicatelor pentru măsurile cuprinse în actul normativ, argumentele Executivului vor fi acelea conform cărora rezolvarea acestei probleme necesită „solidaritate” din partea salariaţilor ale căror remuneraţii nu vor fi ajustate şi caracterul „temporar” al situaţiei, „pentru care este nevoie de înţelegere din partea partenerilor sociali”. Guvernul le va promite în acelaşi timp că va propune curând un proiect de lege care va rezolva până în 2020/2021 şi inechităţile rămase nerezolvate.

Cabinetul Cioloş a pregătit şi un calendar de aprobare a ordonanţei, care prevede aproximativ trei săptămâni de analiză şi adoptarea actului normativ într-o şedinţă deja programată în acest sens pentru 1 iunie, astfel încât ordonanţa să poată fi introdusă în şedinţa de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare şi aplicată din august.

Related posts

Inscrierile pentru acordarea de „Granturi pentru investitii” vor putea fi depuse din 3 decembrie

Lucy Ionesco

Ce spune Mugur Isarescu despre majorarea salariilor in anul electoral 2016

Lucy Ionesco

Anunt de la Ministerul de Finante privind taxele si impozitele

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult