SALARIZARE. Noua lege a salarizarii unitare va fi adoptata la 1 iulie 2017 si asumata de Guvern. Veniturile vor fi impartite in doua categorii
Economie

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei de Urgenta (OUG) privind salarizarea bugetarilor, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 august 2016, a fost facut public de Blocul National Sindical (BNS). Proiectul privind salarizarea bugetarilor se aplica tuturor categoriilor de bugetari, cu urmatoarele exceptii: Banca Nationala a Romaniei (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANRC) si Autoritatatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor si nota de fundamentare pot fi descarcate la finalul acestui articol.

SALARIZARE 2016. Proiectul privind salarizarea bugetarilor va intra in vigoare de la 1 august 2016, iar in prezent este discutat intre Guvern si sindicate. Salariile demnitarilor ar urma sa scada, iar salariilor mici ar urma sa creasca. Proiectul de OUG reglementeaza si sporurile pentru bugetarii cu doctorat, introduce un spor de 15% pentru bugetarii care lucreaza in departamentele de IT si limiteaza sporurile si modul de acordare a premiilor. De asemenea, documentul privind salariile bugetarilor stabileste si cum se va realiza promovarea in functii, in grade sau trepte profesionale.

SALARIZARE 2016. Efortul financiar brut necesar implementarii proiectului de OUG privind salarizarea bugetarilor este de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net este de 1,503 miliarde de lei. Documentul prevede, printre altele, ca promovarea in functii, in grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizeaza pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru din 3 in 3 ani, in functie de performantele profesionale individuale, iar avansarea in grad se face din 5 in 5 ani, in functie de performante.

Iti recomandam: NOUA GRILA SALARIZARE PROFESORI – MEDICI – PREOTI. Proiectul privind noua grila de salarizare a aparut. Ce salarii vor avea bugetarii 

Principalele prevederi ale ordonantei de urgenta privind salarizarea bugetarilor:

Salariul lunar al presedintelui Romaniei scade la 15.000 lei brut fata de 21.000 lei in prezent, iar salariul ministrilor ajunge la 12.726 / luna.

SALARIZARE 2016. – raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12, astfel că cel mai mic salariu de bază este de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare este de 15.000 lei pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat;
– raportul între partea variabilă și salariul de bază va fi de 30% pe total ordonator principal de credite; s-a eliminat condiția prevăzută prin Legea-cadru nr. 284/2010 ca partea variabilă să nu depășească 30% din salariul de bază pentru o persoană;
– funcţiile sunt structurate în raport de nivelul studiilor: studii superioare, studii superioare de scurtă durată, studii postliceale, studii medii şi studii medii şi generale;
– salariile de bază pentru fiecare funcţie sunt stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii;
efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență este de 2,344 mld. lei, iar impactul net este de 1,503 mld. lei.

SALARIZARE 2016. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație mai mari cu 15%, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de salariul de bază/solda funcției de bază/salariul funcției de bază mai mari cu 10%.

Personalul care desfăşoară activităţi de creaţie de programe pentru calculator, precum şi cel care este încadrat în posturi de specialişti în tehnologia informaţiei, beneficiază de un spor de până la 15% calculat la salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație.

SALARIZARE. Noua Lege a salarizarii prevede salarii majorate pana in 2020. Ce prevede proiectul privind noua Lege a salarizarii

Suma sporurilor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcțiilor de bază, a salariilor funcțiilor de bază sau a indemnizaţiilor lunare de încadrare, după caz. Prevederile nu se aplică personalului trimis în misiune în străinătate.

SALARIZARE 2016. Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 3% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar. Din fondul stabilit potrivit prevederilor alin. (1), până la 50% se poate utiliza pentru acordarea de către ordonatorii principali de credite a unor prime de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor.

Promovarea în funcții, în grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizează pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului, dacă nu este reglementată altfel prin statute sau alte acte normative specifice.

SALARIZARE 2016. Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul „foarte bine” cel puţin de două ori în ultimii 3 ani efectiv lucrați, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele reprezentative sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.

Avansarea în grad se face din 5 în 5 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul „foarte bine” cel puţin de trei ori consecutiv în ultimii 5 ani efectiv lucrați, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.

Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: „foarte bine”, „bine”, „satisfăcător” şi „nesatisfăcător”, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.

SALARIZARE 2016. În situația în care salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare avute în luna iulie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă, se păstrează salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare acordate pentru luna iulie 2016, precum și cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Începând cu 1 august 2016, deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în municipiul București sau în județul Ilfov, vor primi o diurnă de deplasare, pe zi, de 1% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputați sau senatori, în locul diurnei de deplasare de 2% prevăzută la art. 41 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor.

SALARIZARE 2016. Începând cu 1 august 2016, prevederile privind indemnizațiile care se acordă la pensionare, trecerea în rezervă/retragere/deces se suspendă temporar pe durata aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

PROIECTUL PRIVIND SALARIZAREA BUGETARILOR POATE FI DESCARCAT AICI

NOTA DE FUNDAMENTARE PRIVIND OUG PRIVIND SALARIZAREA BUGETARILOR POATE FI DESCARCATA AICI

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

TAXA AUTO 2016 va fi inlocuita cu doua taxe: Impozit si taxa inclusa in pretul carburantilor

Cristiana Petrariu Bota

Calculator salariu minim 2020. Avantajati sunt romanii cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an

Cristiana Petrariu Bota

ANAF a stabilit procedura pentru contribuabilii care se sustrag de la obligatia depunerii declaratiilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult