Salariile profesorilor nu sunt o prioritate pentru Guvern. Cat de justificat este protestul din Invatamant anuntat pentru 1 iunie 2016?
Social

SALARIZARE 2016 – SALARII PROFESORI. Ce salarii primesc pana la urma profesorii de la Guvernul tehnocrat

SALARIZARE 2016 – SALARII PROFESORI. Salariile profesorilor vor creste de la 1 august 2016, intr-o prima transa, iar a doua transa va urma in decembrie 2017. Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a declarat, luni, ca primele cresteri salariale ale profesorilor vor intra in vigoare de la 1 august, precizand ca aceste cresteri fac parte din corectiile salariale. De partea cealalta, profesorii sunt extrem de nemultumiti de cresterea salariala anuntata de Guvernul tehnocrat. Dupa ce au protestat in Bucuresti la inceputul lunii, in speranta ca problema salariilor mici le va fi rezolvata, profesorii se vad acum umiliti din nou de Guvern, care le promite doar cativa banuti in plus, in locul unei majorari salariale decente. Asadar, Ciolos si-a mentinut oferta de a majora cu 5% salariile cadrelor didactice de la 1 august si abia de la 1 decembrie 2017 cu inca 5%.

SALARIZARE 2016 – SALARII PROFESORIPrimele corectii salariale din Educatie (50%) vor intra in vigoare in august 2016, a declarat luni ministrul Muncii, Dragos Paslaru, citat de agentia Mediafax. Ordonanta privind salarizările va fi prezentata, miercuri, in sedinta de Guvern. Potrivit ministrului Muncii, este vorba despre eliminareaunei legi speciale si inlocuirea cu un sistem care sa faca un pas inainte spre legea salarizarii unitare.

„Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Pîslaru.

SALARIZARE 2016 – SALARII PROFESORI. În ceea ce priveşte sumele de la buget acordate, el a explicat că pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 – 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sănătate.

Iti recomandam si: SALARII PROFESORI 2016. GUVERNUL a propus o noua GRILA DE SALARIZARE pentru PROFESORI

DESPRE NOUA LEGE A SALARIZARII

„De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităriţor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ian 2018 e luat în calcul şţi bonusul de perfromanţă”, a mai spus Pîslaru.

SALARIZARE 2016 – SALARII PROFESORI. Iata ce a declarat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, cu privire la majorarea salariilor pentru profesori.

Stimati colegi, Asa cum ati aflat, in data de 1 iunie 2016, s-a desfasurat un miting – mars de protest la Bucuresti, unde au participat 12.000 de cadre didactice din toata tara, inclusiv membri ai USLIP Iasi. Va informam ca Guvernul Romaniei, reprezentat de domnul Prim-Ministru Dacian Ciolos, isi mentine oferta de 5% – majorare salariala pentru cadrele didactice, cu aplicare de la 1 august 2016 si inca 5% incepand cu 1 decembrie 2017. Consideram aceasta propunere inacceptabila si discriminatorie, prin raportare la o alta categorie bugetara, tot de interes strategic – personalul din sectorul sanitar. Subliniem si faptul ca invatamantul este singurul domeniu bugetar care are prevazut prin lege acordarea a 6% din PIB, prevedere nerespectata din anul 2012 si pana in prezent. Prin actuala lege a bugetului de stat, invatamantul a primit aproximativ 3.3% din PIB, ceea ce ne situeaza atat ca procent, dar si ca suma efectiva, pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016. Solutii pentru profesori in grila de salarizare propuse de Guvern pentru a evita greva de pe 1 iunie

GRILA SALARIZARE 2016. Ei vor avea cele mai mari cresteri in noua Lege a Salarizarii

Subfinantarea sistemului de invatamant se traduce in practica, in salarii mici (penultimul loc in Uniunea Europeana), dotari precare sau inexistente cu material didactic, infrastructura scolara incompatibila cu secolul XXI (peste 4.000 unitati scolare din Romania nu au canalizare si apa curenta, iar dintr-un total de 19.000 de scoli si structuri scolare, doar 7% au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor). Tot acest tablou intra in conflict cu declaratiile politicienilor si legislatia in vigoare, care clameaza invatamantul ca prioritate nationala. In aceeasi ordine de idei, o serie de drepturi prevazute de Constitutia Romanei sunt grav incalcate de cei care se afla la conducerea tarii, dar si de institutiile care compun statul roman (Guvern, Parlament, Consilii Locale, Consilii Judetene). Consideram ca este momentul in care clasa politica trebuie sa isi defineasca sincer prioritatile si sa accepte fie transformarea Romaniei intr-un stat bananier, adica un loc in care mafia politica si economica, integrata perfect in structurile statului roman, actioneaza distructiv si in disonanta cu evolutiile europene, fie sa contribuie la modernizarea societatii romanesti prin asumarea responsabilitatilor care le revin conform legilor in vigoare ale statului roman.

SALARIZARE 2016. Noua lege a salarizarii si grila de salarizare, o piatra de incercare pentru noul ministru al Muncii

Enumeram cateva articole din Legea Educatiei Nationale si din Constitutia Romaniei, incalcate cu buna stiinta de statul roman:

ART. 8 – „Pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv” – (Legea 1/2011 – Legea Educatiei Nationale);

ART. 16 – „Egalitatea in drepturi – alin. (1) „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” (Constitutia Romaniei);

ART. 34 – „Dreptul la ocrotirea sanatatii:

Alin.(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat;

Alin (2) Statut este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice” (Constitutia Romaniei); Avand in vedere cele prezentate, consideram ca se impune ca intregul corp profesoral sa dea dovada de unitate si solidaritate in transmiterea mesajului nostru catre Guvernul Romaniei si nu in ultimul rand catre societatea romaneasca!„, sustine sindicalistul iesean.

Stiri pe aceeasi tema

Percheziții la suspecți de evaziune fiscală de 2,5 milioane de lei cu produse de panificație

Teodora Badescu

Drumuri inchise in toata tara, trenuri anulate si porturi inchise. Codul Rosu a lasat in urma o Romanie paralizata de zapada si viscol

Cristiana Petrariu Bota

Alin Floroiu, reporter Pro TV, injunghiat chiar in fata sediului postului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult