-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Economie

SALARIZARE 2017-2018. Legea salarizarii unice, in discutii la Ministerul Muncii. De cand va fi aplicata si care sunt etapele de majorare

SALARIZARE. Legea salarizarii unice se afla in discutii la Ministerul Muncii, a anuntat, marti, premierul Sorin Grindeanu, intr-o interventie la Antena 3. Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, proiectul de lege privind salarizarea unitara este discutat la nivel interministerial, urmand sa aiba loc discutii si cu partenerii sociali, iar cel tarziu in iunie documentul va ajune in Parlament pentru aprobare.

SALARIZARE. Premierul Sorin Grindeanu a tinut sa precizeze, ieri, ca la Ministerul Muncii au inceput discutiile pe Legea salarizarii unice, un alt proiect aflat in lucru fiind cel al legii preventiei.

Ultimele noutati despre noua Lege a salarizarii sunt aici

”A inceput sa lucreze Comisia pentru o lege asteptata de agentii economici si anume Legea preventiei. Sper ca in cel mai scurt timp sa venim cu o propunere pe care sa o discutam cat se poate de transparent. Si tot in acelasi registru, au inceput discutiile la Ministerul Muncii pe Legea salarizarii unice”, a declarat premierul.

Declaratia lui Sorin Grindeanu a venit in contextul discutiilor pe tema bugetului pe 2017. Premierul a declarat, in acest sens, ca nu impartaseste ingrijorarea presedintelui Iohannis cu privire la bugetul de stat. Asta dupa ce presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, ca bugetul aprobat de Parlament este „problematic” si „riscant”, fiind „ingrijorat” de forma acestuia. El a spus ca va lua o decizie in zilele urmatoare, daca va promulga proiectul sau va cere reexaminarea lui.

Legea salarizarii unitare, in lucru la Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, declara, in urma cu aproximativ o luna, ca proiectul de lege privind salarizarea unitara este discutat la nivel interministerial, urmand sa aiba loc discutii si cu partenerii sociali, astfel incat cel tarziu in luna iunie sa fie transmis in Parlament pentru a fi aprobat. In aprilie-mai, proiectul va fi in curs de finalizare, iar in iunie va ajunge in Parlament, preciza ministrul.

Citeste si: SALARIZARE 2017. Marirea salariului mediu impinge grila salariala mai sus, anunta premierul

Noua Lege a salarizarii unitare, aproape gata. Ce salarii vor avea romanii conform noii grile de salarizare

Ce se intampla cu salariile profesorilor

Lia Olguta Vasilescu a mai spus ca ministerele urmeaza sa desemneze cate o persoana pentru a prezenta punctele de vedere. Una dintre probleme ar fi ca unele categorii de bugetari au fost desfiintate, fata de proiectul lasat la Ministerul Muncii, iar aceste lucruri trebuie verificate. Dupa discutiile la nivel de ministere, vor urma negocieri si cu partenerii sociali. Ministrul a mai afirmat ca raportul avut in vedere intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat va fi de 1 la 13.

Documentul de pe vremea Guvernului Ciolos prevedea ca noua lege a salarizarii ar urma sa fie aplicata din iulie 2018, la aceste salarii urmand sa se ajunga in trepte, pana in 2022. Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021.

Conform celei mai recente variante a legii salarizarii unitare, obtinuta de Profit.ro si datand din perioada Guvernului Ciolos, presedintele Romaniei va fi salarizat lunar cu 21.540 lei, prim-ministrul si liderii celor doua Camere parlamentare vor fi remunerati cu 21.200 lei, un prefect va fi salarizat cu 11.805 lei – 12.808 lei, in timp ce un salariul unui profesor va porni de la 1.864 lei si va putea ajunge la 4.349 lei.

In invatamant, un rector va primi lunar intre 9.168 lei si 10.550 lei (in functie de gradul didactic), un profesor universitar va avea intre 3.618 lei si 7.282 lei (in functie de grad si vechime). In sistemul preuniversitar, invatatorii si educatorii cu o vechime de peste 30 de ani vor avea o majorare a salariului de baza cu 7,5%.

In sanatate, un medic primar va avea intre 5.148 lei si 6.410 lei, un medic specialist – intre 3.807 lei si 4.740 lei, iar un medic simplu, intre 2.814 lei si 3.504 lei, iar un medic in primul an de rezidentiat va avea intre 2579 de lei – 3211 lei.

Un agent de politie va avea lunar 1.686 lei, iar un chestor principal va incasa pana la 5.848 lei, in timp ce un preot va incasa lunar intre 1.816 lei brut (debutant) si 2.544 lei, mult sub Patriarhul Bisericii Ortodoxe, remunerat lunar cu 21.200 lei, ca si seful Guvernului.

Un judecator stagiar va pleca de la 6.362 lei, dar va putea ajunge in timp, la o vechime de peste 20 de ani, la 12.582 lei.

Stiri pe aceeasi tema

Generatia Covid din Marea Britanie va inregistra un nivel triplu de somaj la sfarsitul anului 2020, avertizeaza The Resolution Foundation

Ioana Badulescu

România riscă să piardă bani europeni. În două luni din acest an atragerile au fost zero

Teodora Badescu

National Bank of Greece a confirmat ca va vinde in scurt timp Banca Romaneasca

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult