SALARIZARE 2017 – 2018. Noul proiect de salarizare la care lucreaza Guvernul Grindeanu aduce o surpriza de proportii pentru bugetari. Documentul pregateste salarii mai mari pentru angajatii de la stat, fata de cele din mediul privat. Noul proiect privind salarizarea unitara a bugetarilor este total diferit de proiectul elaborat de Guvernul Ciolos, dar si de cel pregatit de Guvernul Ponta.
Astfel, principala modificare din noul proiect privind salarizarea unitara este introducerea unui salariu minim mai mare pentru bugetari fata de salariul minim din mediul privat, noteaza profit.ro. Ministerul Muncii vrea sa fixeze salariu minim la 1.750 de lei inca din 2018, insa numai pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.
Draftul Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar prevede ca pentru salarii intre 1.750 de lei si 4.000 de lei vor fi cresteri substantiale, intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor fi acordate cresteri doar pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi cresteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc.
Legea salarizarii unice, in discutii la Ministerul Muncii. De cand va fi aplicata si care sunt etapele de majorare
Pentru functiile alese, notiunea de salariu de baza va fi inlocuita cu cea de indemnizatie, iar nivelul acestei indemnizatii va fi legat de evolutia salariului mediu. Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui tarii, care va avea coeficient 6, coborand pana la 1,1, coeficientul pentru functia de viceprimar de comuna cu un numar de locuitori mai mic de 1.500. Sporurile sunt prevazute sa nu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator. Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii si va fi la dispozitia ordonatorului principal, pentru toti ordonatorii din subordine.
Problema principala o reprezinta salariul minim, pe care Guvernul vrea sa il fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public, din 2018. In prezent, salariul minim pe economie (atat in sectorul public, cat si in cel privat) este de 1.450 de lei, de la 1 februarie. In programul de guvernare al PSD este indicat ca salariul minim brut pe economie va creste la cel putin 1.750 de lei, dar in 2020. Pentru 2018, cresterea salariului minim brut pe economie este anuntata doar pana la 1.550 de lei.
Ministerul Muncii vrea insa sa fixeze acest salariu minim la 1.750 de lei inca din 2018, dar pentru sectorul public, pentru a nu-i afecta financiar pe angajatorii din domeniul privat.